De Lifeguard 5: Opladen

Je energie goed managen betekent dat je een goede balans vindt tussen energie uitgeven en energie opdoen, tussen inspanning en ontspanning. Met werken, gezin, sociaal leven, en alles wat je verder nog te doen hebt gaat dat energie uitgeven vaak vanzelf. Energie opdoen komt in alle drukte nog wel eens in de verdrukking. Daarom hieronder 5 tips om snel en effectief op te laden. Zo voel je je snel weer fit en energiek.

1. Ontladen

Om goed op te kunnen laden is het soms handig om eerst even de opgebouwde spanning te ontladen. Dit helpt je om meer controle te voelen over de situatie en vervolgens de juiste oplossingen te vinden. Ontladen doe je bijvoorbeeld door even te bewegen, negatieve gedachten en gevoelens van je af te schrijven of even tegen iemand aan te praten.

2. Regelmatig opladen

Opladen werkt het best als je het regelmatig doet. Zorg daarom ieder uur voor een oplaadmoment. ‘Disconnect your desk’: even weg van je werkplek, haal een glaasje water, neem de trap of doe een ontspanningsoefening . De nieuwe energie die je opdoet zal je focus verbeteren en aan het eind van je werkdag zul je minder vermoeid zijn.

3. Doe een ademhalingsoefening

Een ademhalingsoefening kan je helpen om snel op te laden. Doe bijvoorbeeld deze oefening op je werk, in de auto (file) of voor het slapen:
Adem rustig en diep. Ga met je focus naar je hartgebied. Ga langzamer, dieper en regelmatiger ademen. Verbeeld je dat de lucht van je adem op en neer gaat door het gebied van je hart, in het midden van je borst. Blijf de rest van de oefening aandachtig ademen en focussen. Visualiseer daarbij een fijn gevoel, een dierbare herinnering en blijf bij dat gevoel terwijl je doorgaat met de ademhalingsoefening. Je komt in een diepe ontspanning en daarbij laat je alle spieren die je bewust of onbewust aanspant los.

4. Focus op jouw energiebronnen

Een andere manier om op te laden is door te focussen op jouw energiebronnen. Besteed wat tijd en aandacht aan zaken waar jij energie van krijgt, waar jij blij van wordt. De zogenoemde ‘me-time’. Besteed dus tijd aan je hobby’s, sporten, sociale contacten, familie en vrienden, of juist even alleen zijn.

5. Lach!

Lachen is goed tegen stress en helpt je om zaken te relativeren. Zorg dus voor een goede dosis humor, zowel op de werkvloer als thuis. Merk je dat je wat al te serieus en streng bent naar jezelf? Kijk een grappige serie, zoek die grappige collega op of ga bijvoorbeeld even spelen met je kind(eren) of huisdier(en).