De Lifeguard 5: De kracht van visualisatie

Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Je stelt je een bepaalde situatie zo goed voor, dat het in je gedachten lijkt alsof je er daadwerkelijk onderdeel van bent.
De kracht van visualisatie is inmiddels in diverse onderzoeken bewezen en visualisatie wordt dan ook veelvuldig ingezet binnen de topsport en het bedrijfsleven. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als manier om te ontspannen, om jezelf op te peppen en om bepaalde (nieuwe) vaardigheden in te slijten. Zo kun je visualisatie toepassen om een handstand aan te leren, maar ook bijvoorbeeld om je presentatievaardigheden te trainen.
Nieuwsgierig? Hierbij 5 tips om de voordelen van visualisatie in de praktijk te brengen.

Tip 1 – Gebruik alle zintuigen

Als je visualisatie wilt gebruiken, dan is het zaak om zoveel mogelijk zintuigen te betrekken. Hoe meer zintuigen geprikkeld worden, hoe meer je brein ‘denkt’ dat het echt gebeurt. Dat maakt je visualisatie krachtiger. Stel je dus niet alleen voor hoe de situatie of het gedrag eruit ziet, maar maak het zo levendig mogelijk door veel details toe te voegen tijdens het visualiseren: wat zie je, wat hoor je en wat voel je?

Tip 2 – Mentale ontspanning

Zet visualisatie in als mentale ontspanningsvorm, door een gedachte te visualiseren die jou helpt ontspannen. Kies bijvoorbeeld een fijne herinnering of een voor jou ontspannende omgeving. Sommige mensen zijn hier erg goed in. Zij hoeven alleen maar aan een tropisch bounty-eiland te denken en ze voelen het zeebriesje al door hun haren gaan. Maar voor de meeste mensen geldt dat de aandacht zich snel verplaatst. Zeker voor ‘beginners’ is het lastig om de aandacht bij de visualisatie te houden en komen de to-do lijstjes alweer snel voorbij. Je kunt je daarom ook laten begeleiden door een audio- of videofragment, dan heb je net wat meer sturing. Er zijn zat tools te vinden daarvoor, bijvoorbeeld deze.

Tip 3 – Positief programmeren

Gebruik visualisatie als training voor het ‘echie’, bijvoorbeeld als je een belangrijke pitch wilt voorbereiden. Het brein kan niet goed onderscheiden of je je in een echte situatie bevindt of in een gevisualiseerde situatie. In beide gevallen reageert je brein met het in gang zetten van dezelfde fysiologische (lichamelijke) processen. Bij angstige gedachten: alertheid, spanning. Bij positieve gedachten: rust en vertrouwen. Dit betekent dat je het meeste profijt hebt van positief programmeren: oftewel visualiseren dat het goed gaat. Als de pitch die je al tig keer positief gevisualiseerd hebt dan daadwerkelijk gaat beginnen, zal je brein dit herkennen en de getrainde fysiologische processen in gang zetten. Rust en vertrouwen komen op en maken dat jouw pitch, ook in het echt, een stuk soepeler gaat. Voor de goede orde: de visualisatie van doemscenario’s is met deze kennis natuurlijk een no-go!

Tip 4 – Interne of externe visualisatie

Een andere manier om je visualisatie zo effectief mogelijk te maken, is door in je visualisatie niet door de ogen van een ander naar jezelf te kijken, maar je voor te stellen dat je het echt zelf bent. Je ziet dus niet een poppetje zijn verhaal doen voor een grote groep mensen, maar je kijkt door je eigen ogen de zaal in. En jij bent het die op het strand ligt en de zon op je huid voelt. Dit noemen we interne visualisatie. Vooral voor het inslijten van (nieuw) gedrag of vaardigheden is interne visualisatie het meest effectief gebleken.

Tip 5 – Oefening baart kunst

Vanuit de topsport weten we al lang dat je fysiek sterker wordt door gericht en met een bepaalde (hoge) frequentie te trainen. Bij mentale training is dat hetzelfde. Af en toe visualiseren is fijn, maar niet zo effectief. Hoe vaker je jezelf traint, hoe beter je er in wordt en hoe meer effect jouw visualisatie heeft op je prestaties.

Plan je visualisatiemomenten dus zorgvuldig in, zoek een comfortabele en prikkelvrije omgeving en geef jezelf de tijd om steeds beter te worden in visualiseren.