Veerkracht!

‘De cultuurverandering vindt dinsdag om 15:30 uur plaats’. Deze oude grap is geen grap meer, hij is werkelijkheid geworden. Zo’n beetje overnight hebben we ons bedrijf en onze dienstverlening aangepast en konden we onze klanten weer -online- van dienst zijn.

Vier weken geleden, je kunt je bijna niet meer voorstellen dat het nog maar zo kortgeleden is, cancelden onze klanten binnen enkele dagen alle lopende programma’s. In eerste instantie tot eind maart, maar al snel ‘tot nader order’. In één klap lege agenda’s, tientallen mensen op de bank, onze tot dan toe geweldige 2020-verwachtingen en -plannen simpelweg weggevaagd. Sterker nog: direct lag de vraag op tafel: gaan we dit overleven?

Een rechtse directe, kun je wel stellen. Gevolgd door nog een serie rake stoten. Daar lagen we, plat tegen het canvas. Terwijl de scheidsrechter al tot tien begon te tellen, krabbelden we overeind. Schudden de pijn van ons af, herpakten ons en begonnen weer na te denken. En terug te vechten. Al snel stonden weer stevig op onze benen en was alles gericht op het aanpakken van de tegenstander.

Nu, na die vervreemdende maar ook zeer boeiende eerste coronaweken, hebben we bij tientallen klanten alle mogelijke onlinediensten operationeel. 1 op 1 coaching, trainingen, workshops, Q&A’s, zelfs inspirational kick offs voor honderden deelnemers. Met veel trots kijk ik naar de werklust, creativiteit en vooral veerkracht van onze mensen en ons bedrijf. In een tijd waarin álles onzeker is, waarin bestaande taakomschrijvingen, procedures, plannen, afspraken, ambities en ideeën allemaal, hup, de prullenbak in gingen, werd een enorme prestatie geleverd. Hoe kan dit?

Pepijn van der Meulen, een van de oprichters van Lifeguard, verwoordde het deze week zo: ‘we hebben ons 18 jaar lang op deze situatie voorbereid’. Wat hij bedoelt is: we hebben onze energie goed gemanaged. Op het moment van de waarheid moet je er staan. Dan moet je fit for the job zijn. Fit in de zin van uitgerust dus. Met de juiste uitrusting, maar ook fysiek, mentaal en emotioneel in topvorm.

We hebben nog een lange weg te gaan vrees ik, maar de eerste test hebben we glansrijk doorstaan. Intussen zien we in onze metingen dat onze performance energie de afgelopen weken all time high was, een bevestiging van ons goede gevoel. Wat we ook zien is dat onze recovery energie daalt. Early warning is dus: blijf bewust en planmatig hersteltijd pakken, schakel regelmatig af.

Die boodschap geven we graag aan iedereen mee. Want we weten: neem iedere dag een half uur voor jezelf. Behalve als je het daar te druk voor hebt, maak er dan maar een uur van.