De Lifeguard 5: Voeding voor je immuunsysteem

Energiek de winter door!

Het is opvallend dat tijdens de wintermaanden een griepje of een verkoudheid vaker voorkomt. Dit komt doordat ons immuunsysteem in de winter vatbaarder is voor bacteriën en virussen. Hierdoor worden we in de winter eerder ziek en hebben we minder energie.

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen ziektes en indringers en verandert mee aan de hand van de seizoenen. Onze genen veranderen letterlijk van zomer tot winter, zo heeft ons bloed en vetweefsel in de winter een andere samenstelling dan in de zomer (1).

Tijd dus voor extra actie in de winter! Onderstaand vijf tips om je immuunsysteem extra sterk en energiek de winter door te helpen:

1. Zorg voor extra Vitamine D

Vitamine D is in staat is om de immuunrespons een handje te helpen in het beschermen van ons lichaam tegen vreemde bacteriën (4). Onze vitamine D-niveaus bereiken hun laagste punt na de winter en hun maximum aan het einde van de zomer. Aanvulling van vitamine D door middel van het nuttigen van vette vis (zalm, makreel, haring) en bijvoorbeeld levertraan is extra belangrijk in de winter.

2. Drink vers bleekselderijsap

Bleekselderijsap bevat specifieke minerale zouten die het lichaam hydrateren en het immuunsysteem ondersteunen (5). Makkelijk zelf te maken met een sapcentrifuge/slowjuicer. Mocht je deze niet in huis hebben, dan kun je een aantal stelen bleekselderij goed wassen en in de blender tot een sap maken, de pulp kun je opvangen met een zeef.

3. Gebruik kurkuma in je eten

Kurkuma staat in India bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en is een ware booster voor ons immuunsysteem. De kurkumawortel kun je (gemalen verkrijgbaar bij de supermarkt) met zwarte peper gebruiken in je maaltijden of toevoegen aan ‘gouden melk’ met verwarmende kruiden, zoals kaneel en kardemom. Een heerlijke winterse drank!

4. Drink bietensap

De rode biet is een uitstekende bron van nitraat. Bietensap wordt daarom vaak gebruikt door duursporters om hun uithoudingsvermogen te verbeteren (8). Het verbetert de zuurstofopname in je cellen waardoor je je energieker en actiever voelt (9). Drink een glas in de ochtend om je slaperige organen wakker te maken, of vóór het sporten om de zuurstoftoevoer naar de spieren te verhogen. Zo vlieg je als een super(wo)man door je work-out.

5. Probeer eens bouillon

Al eeuwen wordt er bouillon getrokken van botten, vlees en groenteresten. Sinds kort is dit geneeskrachtige voedingsmiddel weer in opkomst. In bouillon vinden we een goudmijn aan voedingsstoffen zoals collageen, glucosamine en gelatine (2). Deze komen vrij wanneer vlees/botten langdurig worden gesudderd (dit geldt niet voor kant-en-klare bouillonpoeder). Verse bouillon kun je zelf maken of kopen in een potje. Je kunt de bouillon als tussendoortje drinken maar ook gebruiken als basis van je maaltijd of soep. Eet smakelijk!

Geraadpleegde bronnen:

1. Dopico, X. C., Evangelou, M., Ferreira, R. C., Guo, H., Pekalski, M. L., Smyth, D. J., … & Prentice, A. M. (2015). Widespread seasonal gene expression reveals annual differences in human immunity and physiology. Nature communications, 6, 7000.
2. https://www.brothoflife.com.au/blogs/articles/the-bountiful-benefits-of-bone-broth-a-comprehensive-guide
3. Rennard, B. O., Ertl, R. F., Gossman, G. L., Robbins, R. A., & Rennard, S. I. (2000). Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest, 118(4), 1150-1157.
4. Prietl, B., Treiber, G., Pieber, T., & Amrein, K. (2013). Vitamin D and immune function. Nutrients, 5(7), 2502-2521.
5. http://www.medicalmedium.com/blog/celery-juice
6. Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A review of the antioxidant activity of celery (Apium graveolens L). Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(4), 1029-1034.
7. Jagetia, G. C., & Aggarwal, B. B. (2007). “Spicing up” of the immune system by curcumin. Journal of clinical immunology, 27(1), 19-35.
8. Ormsbee, M. J., Lox, J., & Arciero, P. J. (2013). Beetroot juice and exercise performance. Nutrition and Dietary Supplements, 5, 27-35.
9. Wylie, L. J., Kelly, J., Bailey, S. J., Blackwell, J. R., Skiba, P. F., Winyard, P. G., … & Jones, A. M. (2013). Beetroot juice and exercise: pharmacodynamic and dose-response relationships. Journal of applied physiology, 115(3), 325-336.