De Lifeguard 5: Stress beter leren kennen

In de boekhandels en op het internet zijn talloze boeken, podcasts, filmpjes en artikelen te vinden over het verminderen van stress en het verkrijgen van mentale rust. Net als de trainingen en de inspirational die tijdens de Week van de Werkstress worden gegeven, is het bovenstaande nuttig om te leren wat stress is en om het thema bespreekbaar te maken.

Maar hoe komt het dan dat, ondanks al die beschikbare informatie en tips, het lastig blijft om deze informatie toe te passen op ons eigen leven en veel mensen blijven worstelen met langdurige, negatieve stress? De reden hiervoor is dat ervaren stress iets heel persoonlijks is. Iedereen loopt tegen andere uitdagingen aan. Daarnaast spelen o.a. je persoonlijkheid, ervaringen uit het verleden en je genen een rol in de mate waarin je negatieve stress ervaart. Ook de manier waarop stress zich uit verschilt per persoon. De één is bijvoorbeeld sneller afgeleid, heeft een korter lontje en wordt extra druk. De ander trekt zich juist terug, of heeft vooral last van hoofdpijn. Weer een ander lijkt overdag een koele kikker, maar ligt elke nacht wakker doordat hij of zij niet kan stoppen met piekeren.
Leren omgaan met negatieve stress vereist dus een flinke dosis zelfreflectie. Op basis daarvan kun je, eventueel met hulp van een professional, de juiste vervolgstappen kiezen.
Hier volgen daarom 5 tips om jouw stress beter te leren kennen:

1: Zet je stresssignalen op een rijtje

Wat gebeurt er met jou als je erg gestrest bent? Denk bijvoorbeeld aan sneller ademhalen, gespannen spieren, slechter slapen, maar ook aan besluiteloosheid of een gebrek aan overzicht. Of minder voor de hand liggende mogelijkheden: misschien krijg je wel last van je maag in stressvolle periodes, sla je gezellige avonden met vrienden vaker over, ga je opeens veel minder of meer eten, of ga je meer sarcastische grappen over je werk maken. Door alert te zijn op deze signalen is het in de toekomst gemakkelijker om stress bij jezelf te herkennen en kun je op tijd de juiste actie ondernemen.

2: Breng je stressbronnen in kaart

Stressbronnen komen voor in allerlei vormen. Wat betreft het werk denkt men al gauw aan krappe deadlines, een hoge werkdruk, onhaalbare targets of bureaucratische processen. Uiteraard kan ook een conflict met een collega of een moeizame relatie met je leidinggevende stress geven. Daarnaast kan je privéleven stress opleveren, wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een ziek familielid, schulden of de dagelijkse stress van het opvoeden van kinderen.

Welke stressbronnen heb jij? In hoeverre kun je deze bronnen beïnvloeden? In hoeverre heb je daarvoor je collega’s, leidinggevende of familie/vrienden nodig?

3: Onderzoek welke eisen je aan jezelf stelt

In aanvulling op stressbronnen van buitenaf, legt men vaak zichzelf extra druk op. We ‘moeten’ bijvoorbeeld een goede en zinvolle baan hebben, een interessant sociaal leven, de wereld zien, onszelf ontwikkelen, de perfecte ouder/verzorger/vriend/vriendin zijn, we mogen geen fouten maken etc. Tegelijkertijd moeten we daarbij ook nog kalm en gelukkig zijn, anders is er misschien iets mis met ons. Wanneer we deze hoge eisen aan onszelf stellen, is het niet gek dat we gestrest zijn én blijven.

Welke eisen stel jij aan jezelf? Zijn deze eisen realistisch? Wanneer is het voor jou wél goed genoeg?

4: Bekijk je gedachten eens van een afstandje

Onze eigen gedachten kunnen stress dus versterken of zelfs veroorzaken. Die gedachten kan je gelukkig zelf wel beïnvloeden. Door van een afstandje naar je gedachten te kijken, kun je als het ware ‘uit de maalstroom van gedachten” stappen. Zo kun je kiezen voor de gedachten die jou juist zouden kunnen helpen in plaats van tegenwerken. Het beoefenen van mindfulnessmeditatie kan hierbij helpen. Begin met het observeren van je gedachten wanneer je je ontspannen voelt. Als je dat onder de knie hebt, wordt het gemakkelijker om ook tijdens stress met een afstandje naar je gedachten te kunnen kijken. Dit vergt enige oefening, maar kan je uiteindelijk veel opleveren!

5: Vind een manier om je emoties te uiten

Bij stress komen vaak allerlei negatieve emoties kijken, bijvoorbeeld boosheid, angst of somberheid. Het onderdrukken van deze gevoelens kost veel energie. Die kun je beter besteden aan het aanpakken van je stressbronnen of negatieve gedachten. Zoek daarom naar een manier die bij je past om negatieve emoties kwijt te kunnen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om stoom af te blazen bij iemand anders? Of ga je liever even de natuur in, of tegen een boksbal slaan? Wanneer je weet wat jij fijn vindt, kun je dat gericht inzetten in stressvolle periodes.

Succes!


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!