De Lifeguard 5: Beweging

Dat bewegen belangrijk is, weet vast iedereen. Maar doen is iets anders. Daarom 5 tips over beweging:

1: Beweeg!

Door voldoende fysieke beweging voel je je beter en fitter, functioneer je beter en heb je minder kans op vroegtijdig sterven door bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, ten gevolge van risicofactoren als diabetes, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en obesitas. Je wordt dus gezonder ouder. Het is ook een ideale uitlaatklep voor fysieke en mentaal/emotionele stress en bewegen geeft zelfvertrouwen en verbeterde concentratie en focus.

2: Bewegen hoeft geen sporten te zijn

Vind je sporten lastig, te zwaar of gewoon niet leuk? Zorg dan voor voldoende matig intensieve beweging: wandelen, fietsen, tuinieren, trappen lopen. Je huis schoonmaken telt ook als beweging.

3: Het is nooit te laat om meer te gaan bewegen

Als beginner, als je even een tijdje inactief bent geweest en ook op oudere leeftijd kun je met het juiste trainingsschema nog fitter worden en meer kracht en spieren ontwikkelen. Zelfs als je 90 bent (1).

4: Vermijd lange periodes zitten

Hoeveel je ook sport, het weegt niet op tegen elf uur per dag zitten (2). Dus sta ieder half uur even op om de benen te strekken. Laat geen drinken meer voor je halen door je collega’s, maar loop zelf naar de kraan. De concentratieboog is bij de meeste mensen ook maar een minuut of 40, dus dat is een mooi moment voor een micropauze.

5: Wees creatief en zoek naar beweegmomenten gedurende de dag

Neem de trap, pak de fiets of wandel naar de winkel, vergader en bel lopend of staand, parkeer je auto wat verder weg of stap een bushalte eerder uit en loop het laatste stuk, neem de trein en pak een OV-fiets (ook goed voor het milieu), doe een korte HIT (high intensity) training thuis, koop een crosstrainer. De opties zijn eindeloos. Tip: Doe het samen en maak het leuk!

We zijn benieuwd hoe jij in beweging komt of blijft!

Bronnen
1) Cadore et al., 2014. Multicomponent exercises including muscle power training enhance muscle mass, power output, and functional outcomes in institutionalized frail nonagenarians.
2) Van der Ploeg et al., 2012. Sitting time and all-cause mortality risk in 222 497 Australian adults.


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!