De Lifeguard 5: Mentale boosters voor meer focus

Focus en mentale weerbaarheid zijn essentieel om te presteren. Wat zijn de do’s & don’ts om tot optimale prestaties te komen?

1: Stop pushberichten

De smartphone is betrekkelijk nieuw in ons bestaan en we weten het moeilijk te managen. Het werkt op ons dopamine systeem en is daarom verslavend. Beheers jij je telefoon of beheerst je telefoon jou? Tip: zet je pushberichten van Whatsapp of facebook eens uit.

2: Voorkom blauw licht

Het blauwe licht van je scherm in de avond zorgt er voor dat je je nachtrust uitstelt en/of wakker wordt na 3 tot 5 uur slaap. Door het ‘always on’ zijn, geven we onze stresshormonen te lang ruimte ten koste van ons slaaphormoon melatonine. Daardoor slapen veel mensen tegenwoordig ondiep en onrustig. Bouw 1 tot 1,5 uur voor je gaat slapen af: ga lekker lezen, stukje rustig wandelen, neem een warm bad zodat je brein tot rust komt en je dieper en langer kunt slapen.

3: Maak van bewegen een prioriteit

Maak van bewegen/trainen een prioriteit, niet wanneer het je uitkomt. Onze agenda’s zijn voller, we reizen lang en hebben dan vaak geen zin meer om te bewegen. Ga wandelen (tijdens de lunch), fietsen, traplopen, loop naar je collega in plaats van appen of mailen, etc. Zitten is het nieuwe roken… beweeg daarom!

4: Wees altijd positief

Te weinig bewustwording en kennis hebben negatieve invloed op je mindset en dus op het behalen van je doelen. We zijn getraind in het herkennen van gevaar en blijven daar vaak in hangen. Gedachtencontrole is zo belangrijk dat het een schoolvak zou moeten zijn.

5: Stel procesdoelen

Bij het stellen van doelen zijn mensen van nature gericht op (snel) resultaat. Je snel fitter willen voelen, 10 kg afvallen, beter willen slapen, emoties kunnen regelen. Direct anders kunnen denken, voelen en doen.
 Helaas… dit vraagt echt tijd en mentale kracht. Wat zijn je grote doelen? Ben je gericht op het proces of toch teveel op resultaat?

Michael Kortekaas is trainer op het thema mentale kracht bij Lifeguard. Michael heeft in het verleden opleidingen mentale weerbaarheid verzorgd voor Defensie en Politie. Via zijn trainingen helpt hij mensen beter te focussen.


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!