De Lifeguard 5: Emotioneel energiemanagement

Volgens de Amerikaanse psycholoog Mira Kirschenbaum wordt ons gevoel van vitaliteit voor 70 procent bepaald door onze ‘emotionele energie’ (naast de fysieke factoren zoals je lichamelijke gezondheid, voldoende bewegen en gezond eten). Emotionele energie gaat niet zozeer over hoeveel energie je hebt, maar over de kwaliteit van je energie. Kun je genieten en tevreden zijn? Ben je je bewust van gevoelens en emoties, of druk je deze liever weg in de waan van de dag?

Vijf tips voor het managen van je emotionele energie:

1: Neem geregeld een pitstop en reflecteer op jezelf

Emotioneel energiemanagement begint bij zelfreflectie. Door zo nu en dan ‘stil te staan’. Neem regelmatig op de dag een pitstop en vraag jezelf: ‘wat voel ik en wat denk ik nu’? Je krijgt hierdoor inzicht in mogelijke negatieve gedachtenpatronen die energie kosten. Door op een afstand naar je gedachten en gevoelens te kijken, word je er minder door beïnvloed. Het 4-G schema (gebeurtenis, gedachten, gevoelens en gedrag) is hiervoor een mooi hulpmiddel. Wanneer je iets vervelends meemaakt, is het niet de gebeurtenis zélf die bepaalt hoe je je voelt; het zijn je gedachten die je gevoel sterk beïnvloeden. Vaak zijn je gedachten irrationeel of negatief kritisch, vanuit de ‘gewoonte’ om zo te denken. Kun je misschien een meer reële of ‘helpende’ gedachte formuleren?

2: Koester je relaties (ook die met jezelf)

Investeer je voldoende in de mensen die belangrijk voor je zijn? Ervaar je voldoende quality time? Quality time is tijd voor jezelf en je familie en vrienden. Dit geeft energie en kan een buffer vormen tegen stress. Met anderen kun je ook je emoties delen. Het ‘delen van emoties’ is belangrijk om inwendige spanningen kwijt te raken. Het opkroppen van emoties houdt onbedoeld ons lichaam in de stress-stand (‘fight or flight’). Naast tijd met anderen is het ook belangrijk dat je voldoende tijd inruimt voor jezelf, om tot rust te komen en dingen een plaats te geven in je leven. Een goede relatie met jezelf betekent ook voor jezelf kiezen als dat nodig is. ‘Nee’ zeggen tegen de ander, betekent vaak ook ‘ja’ zeggen tegen jezelf.

3: Train een positieve mindset

  • Positieve emoties kunnen worden aangeboord door op zoek te gaan naar wat jou energie geeft. Hoe kun je dit trainen?
  • Maak een lijstje van dingen waar je energie van krijgt. Denk aan een gesprek met een goede vriend, een kop koffie met een collega, luisteren naar je favoriete muziek. Plan deze in je agenda. Want als je dit niet inplant, vergeet je het in de waan van de dag. Wees je bij iedere activiteit bewust van wat het met je doet. ‘Hoe voelt het om even bij te tanken?’
  • Kijk de komende week iedere avond terug op de afgelopen dag. Zoek daarbij in je herinnering naar drie positieve dingen die gebeurd zijn en waar je dankbaar voor bent. Vele onderzoeken tonen aan dat dankbaarheid één van de meest krachtige positieve emoties is. Als je zelf invloed hebt gehad in iets waar je dankbaar voor bent, geef jezelf dan een compliment!

4: Ga beter om met heftige emoties

Heftige emoties kunnen soms lastig zijn. Ze komen vaak plotseling op en met zoveel kracht, dat het lijkt alsof ze je zullen overspoelen. Bijvoorbeeld wanneer je denkt aan een geliefde die ernstig ziek is of bij onrecht op het werk. Toch is het belangrijk om emoties niet weg te drukken. Een emotie wil alleen maar even ‘gevoeld’ worden. Geef je het de aandacht die het vraagt, zal deze spoedig afnemen in intensiteit. De volgende drie tips helpen hierbij:

  • Blijf doorademen! Als je verkrampt en stopt met ademen, wordt de emotie vaak heftiger.
  • Kijk of je de emotie kan ‘toelaten’. Hoe meer je je verzet, des te heftiger je deze ervaart. Als een bal die je tevergeefs onder water probeert te duwen. Laat de emotie er zijn.
  • Vervolgens mag je jezelf best bemoedigend toespreken. Bijvoorbeeld: “Ik weet dat het weer over gaat”, “ik kan dit hanteren”, “ik mag me nu boos, verdrietig, gekwetst… voelen”.

5: Leef met aandacht

Leven met aandacht, ook wel mindfulness genoemd, betekent: volledig bewust zijn van je huidige ervaring. In plaats van ‘in je hoofd leven’ in gedachten over het verleden of de toekomst. Door vaker je aandacht te sturen naar wat je op dit moment ervaart (wat hoor je, zie je etc.?), leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt er écht zijn voor je kinderen, je partner of cliënt. Dit maakt per definitie gelukkiger, dan ‘in je hoofd leven’. Probeer niet ieder vrij moment op te vullen met je smartphone, het nieuws, je social media. Dit werkt verslavend en gaat ten koste van je innerlijke rust. ‘Prikkel-loos ontspannen’ helpt om met meer aandacht te zijn in het huidige moment.

Bronnen
– Kirschenbaum , M. – Vergroot je emotionele energie, 2009, Archipel
– Schurink, G. – Een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten, 2009, Thema
– https://www.centrumvoormindfulness.nl/
– https://www.mentaalvitaal.nl/


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!