De Lifeguard 5: Begin de dag uitgerust met de ideale slaapkamer inrichting!

Een goede nachtrust is essentieel om je doelstellingen te bereiken. Het is namelijk de beste manier om te herstellen. Niet voor niets is goed slapen één van de 5 tips om optimaal te presteren. Je zult merken: als je beter slaapt, dan voel je je ook beter. Verschillende zaken beïnvloeden je kwaliteit van slaap waaronder ontspanning, bedtijd, slaapkamercondities, eten en drinken. Onze expert Benjamin Hokken legt in onderstaand artikel uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

1: Slaap in een kalme, rustige en donkere kamer

Om goed te slapen, moet je kunnen ontspannen. Een kalme, rustige, donkere omgeving is daarvoor het beste. Als het kan, is het slim om te investeren in goede gordijnen. Houd ze dicht als je slaapt, zodat je kamer lekker donker is. Voordat je ’s avonds gaat slapen kun je je kamer al wat schemerig maken door minder of minder felle lampen aan te hebben. Laat geen licht branden als je slaapt en doe alle apparatuur uit die licht veroorzaakt (tv, tablet, telefoon, etc.). Heb je in jouw slaapkamer last van geluid (van buiten of van gesnurk naast je) of van licht van een lantaarnpaal voor je raam, los dit dan op door oordoppen te dragen of een slaapmasker op te zetten.

2: Ventileer de kamer regelmatig en hou hem koel

Je lichaamstemperatuur daalt vanzelf als het volgens jouw biologische klok bedtijd is. Als je slaapkamer te warm is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. De ideale slaapkamertemperatuur ligt ergens tussen de 16 en 18 graden. Als jij de temperatuur in je kamer niet goed kunt regelen, probeer hem dan in ieder geval zo koel mogelijk te houden.

3: Zorg voor een goede kwaliteit matras en kussen.

Het kost misschien eenmalig wat extra geld, maar investeren in een goed matras en een kussen dat bij jouw lichaam past, voorkomt slaapproblemen. Het is lastiger om in slaap te vallen op een matras dat te zacht of te hard is, net zoals een te kort of te oud bed. Probeer daarom het matras af te stemmen op je gewicht en postuur en zorg ervoor dat het kussen je nekwervels goed ondersteunt. Experts in de winkel kunnen je persoonlijk advies geven.

4: Je slaapkamer is alleen om te slapen

Wij mensen zijn ontzettend gevoelig voor onze omgeving. Als je op je werk aankomt, ga je bijvoorbeeld automatisch in ‘werk-modus’, op het sportveld komt automatisch juist jouw competitieve aard naar boven. Je slaapkamer is de plek waar je tot rust moet komen om goed te herstellen. Reserveer de slaapkamer daarom alleen voor het slapen en ga er niet werken of tv kijken. Je zult merken dat je hierdoor automatisch meer in ‘slaap-stand’ komt als je de kamer binnenloopt.

5: Zorg ervoor dat je genoeg licht hebt als je opstaat

’s Nachts of tijdens het slapen heb je het donker nodig, maar in de ochtend heb je juist voldoende licht nodig. Licht in de ochtend helpt om je biologische klok te reguleren, zodat je gedurende de dag meer energie hebt. Voldoende daglicht gedurende de dag zorgt er bovendien voor dat je slaapkwaliteit beter is. Zorg daarom voor een lichtbron die je ’s ochtends meteen bij het wakker worden aan kunt zetten of een gordijn/raam dat gemakkelijk open kan. Een lamp die automatisch steeds lichter wordt tot aan de wekker kan ook goed werken.

Met bovenstaande tips ben je weer een stap dichter bij je ideale nachtrust. Welterusten!


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!