Technologie heeft ons leven absoluut makkelijker gemaakt. Minder zware handarbeid, snellere computers, meer contactmogelijkheden, noem maar op. Tegelijk hebben we het drukker dan ooit, dus op de een of andere manier willen we de tijd die we over hebben compenseren met, in onze ogen, nog meer nuttige vergaderingen, vooruitgang en het bedenken van nog meer efficiënte oplossingen. Ik ben gefascineerd door alles wat we hier in kunnen, maar ook door, wat ik noem, ’the dark side of technology’.
We zijn als mens nu eenmaal niet in staat om ons te realiseren waar deze technologie voor zal gaan dienen. De grote vraag in het debat is natuurlijk of de technologie de mens dient, of uiteindelijk de mens de technologie. Ethiek is zonder enige twijfel de belangrijkste factor bij de verdere ontwikkeling. Daar zijn allerlei initiatieven voor, maar daar wilde ik deze column niet aan besteden.
Nee, mijn oog viel op een recent artikel in het FD (12 april 2019) met de titel ‘Verplicht gamen op een app die Xi Jinping verheerlijkt’. De app Xuexi Qiangguo (Ken je sterke land) wordt onder druk van de overheid door meer dan 100 miljoen Chinezen gebruikt om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, en men krijgt daar punten voor. Heb je lage punten dan volgt er kritiek, openlijke schandestelling, zelfs lager salaris. ‘Big brother is watching you’, want naast deze app zijn er zogenaamde ‘smart cities’ die burgers bespioneren: bij te vaak door rood licht lopen, heb je de kans dat je geen baan vindt, of moeite om een hypotheek te krijgen. Los van de Orwelliaanse gevolgen die deze app en smart cities hebben, doet dit ook wat met ons brein. Het gevoel steeds maar bekeken en gecontroleerd te worden, geeft een vorm van constante angst en daarmee chronische stress. Het zal mij niet verbazen dat dit zich op termijn zal uiten in een gigantische ziektelast voor de Chinese overheid.
Pierre Capel, emeritus hoogleraar in de biochemie, beschrijft in zijn zeer lezenswaardige boek ‘Het emotionele DNA’ hoe onze emoties (in dit geval chronische angst en stress) de instructies aan ons DNA dusdanig vervormen dat dit leidt tot allerlei ontstekingen in onze cellen. Dit betekent dat, op termijn, ons immuunsysteem wordt aangetast. Met alle gevolgen van dien. De interessante vraag werpt zich dus op of China, met haar continue controle en dwang op het individu, niet haar eigen graf graaft door de gezondheid van haar burgers te ondermijnen.