De Lifeguard 5: Thuiswerken

Sommige mensen werken thuis veel effectiever dan op het werk. Voor veel mensen is thuiswerken echter vooral een uitdaging. Ook in je eigen huis kun je gemakkelijk worden afgeleid door klusjes die er nog liggen, kinderen of huisdieren, die om aandacht vragen, etc. Nu veel van ons opeens (veel vaker) thuis aan het werken zijn, is het handig om te weten hoe je ook als je thuis werkt tóch effectief kunt blijven.

1) Zorg voor een vast ritme.

Normaal gesproken ga je waarschijnlijk op een vast moment naar je werk en kom je op een vast moment weer thuis. Ook als je thuis werkt is het belangrijk om je ritme in ere te houden. Sta het liefst op hetzelfde moment op als normaal en werk ook net zo lang als normaal. Mocht het, bijv. door thuisblijvende kinderen of andere huisgenoten, niet haalbaar zijn om je volledige werkdag te behouden, bepaal dan een nieuw ritme voor de komende weken. Het is dan wel belangrijk om je hier vervolgens ook echt aan te houden. Stem dit dus ook goed af met eventuele partner en/of andere huisgenoten!

2) Bouw zogeheten rituelen (gewoonten) in om in- en uit te checken van het werken.

Dit is op een ‘normale’ werkdag al belangrijk, maar als je thuiswerkt des te meer. Bewust in- en uitchecken van het werken kun je bijvoorbeeld doen door alles aan en klaar te zetten aan het begin van je werkmoment, en aan het eind eerst al je werkspullen en laptop op te ruimen voordat je aan het privéleven begint. Ook bijvoorbeeld het aantrekken van je werkkleren kan een hele krachtige manier zijn om in te checken in het werk (en daardoor straks ook weer makkelijker uit te checken). In dit eerdere artikel hebben we nog meer tips op een rijtje gezet.

3) Maak een werk-omgeving.

Je brein is heel gevoelig voor de omgeving waar je in bent en reageert direct met automatische gedachten- en gedragspatronen als jij een ruimte binnenstapt. Als je op de bank altijd een zak chips eet, zal je bij het op de bank gaan zitten bijvoorbeeld vanzelf trek krijgen in chips. Daarom is het belangrijk om ook als je thuis werkt een omgeving te creëren die je aanzet om aan het werk te gaan. Probeer je werkplek thuis zoveel mogelijk te laten lijken op je kantoor of op een andere plek waar jij je goed kunt focussen.

4) Help jezelf om goed te focussen.

Op een kantoor, met duidelijk afgebakende afspraken, is het vaak nog net iets gemakkelijker om je aandacht goed te richten dan thuis. Waar kun je het beste beginnen? Hoe houd je jezelf bij de les? In dit artikel geven we handige tips om jezelf te helpen om geconcentreerd aan het werk te gaan.

5) Neem ook als je thuis werkt voldoende afgebakende pauzes.

Als je hard aan het werk bent, vergeet je soms om voldoende pauze te nemen. Thuis kan dat natuurlijk ook zo zijn. Ook kan het juist voorkomen dat je voor je gevoel steeds wordt afgeleid maar dat je toch geen échte, afgebakende, pauzes hebt. Je kunt nu eenmaal slechts een beperkte tijd full-focus aan het werk zijn en het is bovendien nu (of juist nu) belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Sta dus regelmatig op om bijvoorbeeld een kopje thee te halen, plan een lunchbreak in en neem ook een halfuurtje om buiten een rondje te lopen.