De Lifeguard 5: Focus op je werk – deel 2

Heb je het al gemerkt? Meer energie en meer productiviteit dankzij de tips van Martin Pet in het artikel ‘Focus op je werk’? Goed bezig! En… mogelijk zit er nog meer in het vat! Daarom geven we je hierbij opnieuw 5 praktische tips om jouw vermogen om met volle focus te werken, nog verder te vergroten.

1) Start de dag met Focus

Begin de dag met een korte aandachtsoefening van 5 minuten. Er zijn verschillende apps beschikbaar voor het doen van zo’n oefening (Headspace bijvoorbeeld). Natuurlijk kun je het ook zelf doen. Bijvoorbeeld tijdens het douchen: richt afwisselend je aandacht op de geluiden, het gevoel van het water op je huid, de geuren van de zeep, het gevoel in je lichaam en de gedachten in je hoofd. Op deze manier voorkom je dat je de dag start op de automatische piloot en kan je bewust gaan kiezen waar je je aandacht op gaat richten.

2) Bepaal wat echt belangrijk is

Neem een moment om stil te staan bij de vraag wat die dag voor jou de belangrijkste taken zijn in werk en privé. Het Engelse woord voor afleiding is ‘distraction’. Zorg dat de ‘traction’ (trekkracht) van de dingen waar jij mee aan de slag gaat zo hoog mogelijk is. Zijn de taken waar je mee aan de slag gaat taken waar je echt mee bezig wil zijn? Wat is vandaag voor jou echt belangrijk?

3) Singletasken in plaats van switchtasken

Elke keer als je schakelt tussen twee taken – bijvoorbeeld snel een appje beantwoorden tijdens het lezen van dit artikel – kost dit je brein energie. Daarnaast ontstaat er ‘aandachtsresidu’ in het brein: op de achtergrond blijven je hersens nog met de voorgaande taak bezig. Het kost steeds even tijd voordat je weer gefocust kunt zijn op de andere taak. Daarnaast is de kans significant groter dat je fouten maakt in beide taken. Train jezelf daarom om langere tijd gefocust te blijven op één ding en pas na afronding door te gaan naar de volgende taak.

4) Productiviteit of creativiteit?

Een creatieve oplossing verzinnen voor een lastig vraagstuk vraagt een andere activiteit van je brein dan productief zijn in de vorm van bijvoorbeeld rapporten lezen of schrijven, mails beantwoorden en overleggen bijwonen. Is jouw doel creativiteit? Zorg dan dat de vraag duidelijk is en je de juiste informatie over het thema hebt doorgenomen. Gun je brein vervolgens de tijd en de vrijheid, zonder nieuwe informatie tot je te nemen. Voor jou voelt het misschien als lummelen, maar het resultaat dat opkomt zou wel eens de oplossing van het probleem kunnen zijn.

5) Do try this at home

Focus op het werk op de dingen die je doet, maar breng de tips zeker ook thuis in de praktijk. Geef de mensen waar je om geeft en de activiteiten die je belangrijk vindt volledige focus. Wellicht ontdek je nog een nieuw level van energie, presteren en geluk!