De Lifeguard 5: Focus op je werk

Herken je dit? Je hebt het gevoel dat je meer gedaan zou kunnen krijgen op een dag, maar het lukt je maar niet om je aandacht écht te focussen. Steeds weer raak je afgeleid door allerlei dingen om je heen, of door je eigen gedachten. Hoe productief je op een werkdag kunt zijn, wordt voor een groot deel bepaald door hoe goed je kunt focussen. Daarom geven we je hierbij 5 praktische tips om met meer focus te kunnen werken.

1) Bepaal wat je gaat doen

Als je niet weet waar je je aandacht op wilt richten, zal je focus vooral van toeval afhangen. De kans is dan vrij klein dat de focus gaat naar de dingen die je op lange termijn succes opleveren. Er is namelijk altijd iets dat op de korte termijn om aandacht vraagt. Je e-mail bijvoorbeeld, kletsen met collega’s, of nutteloos surfen op het web. Bepaal daarom aan het begin van je dag of taak wat echt jouw aandacht nodig heeft.

2) Beperk je externe afleidingen

Zorg dat je een plek hebt waar je (zo) ongestoord (mogelijk) kan werken. Met name andere collega’s, geluiden van buiten, notificaties van mobiele telefoon, email, ping, etc. hebben vaak een grotere impact op je focus dan je verwacht. Bij elke externe afleiding kan het je een paar minuten kosten om weer terug ‘in the zone’ te komen. Zonde van je tijd!

3) Herken je interne afleidingen

Ben je iemand die zichzelf de hele tijd van ‘feedback’ voorziet? Oftewel iemand die zichzelf voortdurend afleidt met de gedachte dat het beter, sneller, mooier of professioneler kan of moet? Dit soort gedachten trekken je aandacht weg bij wat je aan het doen bent en kosten je veel energie. Het herkennen van deze focus- en energieslurpende patronen is vaak een belangrijke stap om met meer focus te kunnen werken.

4) Train jezelf…

…in het herkennen van afleiding, en het terugbrengen van de aandacht naar hetgeen je wilt. Of je dit nu doet met een mindfulness cursus, of een andere manier hiervoor vindt, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je jezelf traint om steeds wanneer je aandacht wegglipt, deze weer terug te brengen naar dat wat je aan het doen bent. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het zal gaan!

5) Zorg dat je een fit en uitgerust brein hebt

De prefrontaal cortex in het brein heeft veel energie nodig om goed te functioneren. Als je moe of gestrest bent, schakelt deze min of meer uit. En laat nou exact dát stuk brein cruciaal zijn bij een goede focus. Geef jezelf daarom voordat je maximale focus van jezelf verwacht een goede breinpauze. Hoe doe je dat? Geef jezelf een moment waarin je hersenen niet zoveel prikkels hoeven te verwerken, bijvoorbeeld een ademhalingsoefening, of even uit het raam staren. Tip: meestal dus niet iets op schermpjes.

Waar ga jij vandaag op focussen?