Jonge talentvolle sporters hebben veel te managen. Ze moeten hard trainen om bij de allerbesten te horen. Lifeguard steunt de sporters die zich verenigd hebben in de organisaties Sporttop en TalentEmpowerment. De sporters trainen voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Sommige zullen het halen, anderen net niet. De twee organisaties ondersteunen de jonge talentvolle sporters bij het vinden van sponsoring en bij praktische zaken zodat ze zich maximaal op hun training kunnen concentreren. Lifeguard verzorgde onlangs een workshop over energiemanagement voor hen.
Presteren is voor jong en iets minder jong
“Tja, wat moet ik hen nu leren over energiemanagement?” vroeg onze trainer Sep Visser zich af. Sep kan zich goed in de jonge sporters verplaatsen. Hoewel hij zelf in de categorie 50+ valt, stond hij twee maanden geleden nog aan de start van het Wereld Kampioenschap wielrennen. Hij eindigde als 9e en dat maakt indruk op de sporters. Zijn topsport carrière begon laat, de jonge topsporters tegenover hem zijn tussen de 18 en 25 jaar en hun carrière staat nu al in volle bloei. “Wat denk jij dat je doet als je 55 bent?” is dan ook de vraag van Sep aan de groep. Het is even stil. “En hoe ga jij het zo lang volhouden?” Het is de vraag die Lifeguard ook vaak aan werknemers stelt. Al snel barst de interactie los over hoe je je fysieke en mentale energie in balans houdt. Het gaat niet alleen om goed eten en slapen, maar juist ook het mentale deel. De sporters presteren vaak onder grote spanning en hebben allemaal wel eens een zware teleurstelling moeten verwerken. “Onlangs heb ik mijn limieten niet gehaald en mijn deelname aan de Spelen staat op het spel”, vertelt een jonge surfster. Hoe ga je hier mee om? En hoe blijf je toch presteren?
Rust is noodzakelijk en het allermoeilijkst
Op weg naar een doel, en wat doe je dan als het even niet zo goed gaat? “Een training overslaan?” zegt één van de trampolinespringsters. Rust blijkt bij de jonge topsporters, net als bij veel werknemers die we trainen, het aller moeilijkste te zijn. Juist als het even niet zo lekker gaat, wil je nóg harder trainen. Vaak is dit niet de oplossing. Hier staan de sporters niet alleen in. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren in een burn-out terechtkomen. Het is contra-intuïtief, legt Sep uit. Meer trainen of nog harder werken zorgt er vaak voor dat je nog vermoeider raakt en minder effectief bent. Rust nemen is soms het enige dat werkt in de sport en ook bij werkstress. Na een boeiende ochtend sluiten we de sessie af. We hopen dat we de sporters iets mee hebben kunnen geven waar ze de rest van hun sportieve en werkende leven profijt van hebben.
“Ik heb veel geleerd en ik heb weer even scherp hoe ik het allemaal moet toepassen”, reageert één van de sporters. “Interessant ook om van Lifeguard te horen waarom sommige bedrijven zeggen dat werk een soort topsport is.”
De workshop energiemanagement was een eerste stap in de samenwerking met TalentEmpowerment en Sporttop. Lifeguard gaat mogelijk een vervolg organiseren waarbij ook de bedrijven die zich verbonden hebben aan de sporters geïnspireerd worden op dit thema.