Perspectief uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

Arbodienstverlener Perspectief uit Harderwijk is Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019. Algemeen directeur Wim Wijnholds en commercieel directeur Peter Wijnholds ontvingen de prijs op 17 december uit handen van olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Volgens de vakjury is vitaliteit bij Perspectief geen trend of iets wat je erbij doet, maar echt verweven in het DNA van het bedrijf.

Volgens de vakjury, die naast Van den Hoogenband bestaat uit universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij Louise Gunning, hoogleraar Psychologie Wilmar Schaufeli en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof, geeft Perspectief als arbodienstverlener zelf het juiste voorbeeld. Aan klanten, maar ook aan de eigen medewerkers. Er is aandacht voor vitaliteit in alle aspecten van de organisatie. Niet alleen op fysiek en mentaal vlak, maar ook in hun strategie, cultuur en leiderschap. Daarom mag Perspectief zich met recht Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019 noemen.

Foto verrassingsbezoek winnaar Perspectief
Foto verrassingsbezoek Perspectief

Bevestiging dat investeren loont

Algemeen directeur van Perspectief Wim Wijnholds is heel blij verrast met de prijs: “Het is een bevestiging dat investeren in vitaliteit loont, dat wij samen met iets moois bezig zijn. En nu willen we het uitrollen naar klanten. Zodat ook zij begrijpen dat investeren in dit onderwerp echt de moeite waard is.” “Geweldig, wij zijn heel trots!”, vult commercieel directeur Peter Wijnholds aan. “En dat zijn wij niet zo snel. Het is een prachtige prestatie van het hele bedrijf.”

De arbodienstverlener neemt de titel over van Lightweight Containers uit Den Helder, dat in 2018 tot Vitaalste Bedrijf van Nederland werd gekroond. Perspectief liet daarmee twee andere genomineerden achter zich: DPI Consultancy uit Halfweg en IT-bedrijf Xcellent uit Amersfoort eindigden op de tweede en derde plaats. In totaal deden 120 bedrijven mee aan de wedstrijd.

Het goede voorbeeld geven

Perspectief, een achttien jaar oud familiebedrijf, is een dienstverlener in arbeidsmobiliteit, arbodienstverlening en duurzame inzetbaarheid. “We zijn er vanaf het begin van overtuigd geweest dat wij daarom juist het goede voorbeeld moeten geven,” aldus Beleidsadviseur Duurzame Inzetbaarheid Marleen Ruitenbeek van Perspectief. “De drie pijlers van onze visie op een vitale organisatie zijn: fysieke, mentale en loopbaanfitheid. Daarin ondersteunen wij niet alleen onze eigen medewerkers en hun gezinnen, maar ook onze klanten en hun medewerkers. Leiderschap speelt hierin een centrale rol, want als vitaliteit niet wordt gedragen vanuit het management, werkt het niet. We voeren bijvoorbeeld geen functioneringsgesprekken, maar hebben ontwikkelgesprekken. Wat willen mensen zelf? Wat zijn hun ambities? En dan denken wij daarin mee. Niet terugdenken, maar vooruit.”

Perspectief zorgt dan ook erg goed voor zijn medewerkers. Het bedrijf organiseert continu activiteiten, zoals bootcamps, een afvalprogramma met onder meer een diëtiste/personal trainer, yoga en meditatie. Daarnaast kunnen medewerkers zich inschrijven voor een massage, zijn er workshops over bijvoorbeeld slaap en de regie over je energie, landelijke en regionale borrels, wandelactiviteiten, enzovoort.
Ook kent Perspectief een zeer open karakter: alles is bespreekbaar, nieuwe ideeën zijn altijd welkom, wat zorgt voor een veilige werkomgeving en veel interne groeimogelijkheden. Het bedrijf heeft daardoor een erg positieve uitstraling.

Over Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

Alle deelnemende bedrijven aan Het Vitaalste Bedrijf van Nederland hebben de Lifeguard Energy Scan ingevuld. Hier kwam een Net Vitality Score (NVS) uit. Op basis hiervan is een lijst met de 50 vitaalste bedrijven van Nederland opgesteld. De acht bedrijven met de hoogste NVS zijn op dinsdag 26 november bij ONVZ langsgeweest om zich aan de jury te presenteren. Vervolgens gingen de bedrijven met de juryleden in gesprek. Hierbij werden zij beoordeeld op zes thema’s: strategie, cultuur en leiderschap, flexibiliteit, gezondheid en vitaliteit, gezond ondernemen, communicatie en betrokkenheid.

De zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, die voor de zevende keer werd georganiseerd, is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair.