Worden we nu eindelijk wijzer?

Het was een mooi jaar – voor mij persoonlijk in ieder geval wel. 50 jaar geworden en nog nooit met zoveel vitaliteit in het leven gestaan. Met dank aan ByLars heb ik op Terschelling een halve marathon gelopen. Ook zakelijk kijk ik terug op een mooi jaar en ben ik trots op het vertrouwen dat we krijgen van onze klanten (zie vitalefactor.nl). Ik voel me enorm gemotiveerd om met Lifeguard de volgende fase in te gaan.

Maar als ik om me heen kijk en de ontwikkelingen in de wereld in me opneem, word ik minder vrolijk. Het lijkt of economische groei, en daarmee de gepaard gaande vervuiling en groeiende ongelijkheid, voor velen toch nog het model van de toekomst is. Ook de prestatiemaatschappij is ziekmakend als we kijken naar de hoeveelheid welvaart gerelateerde ziekten. Ik was dit jaar bij een bijeenkomst met de bekende antropologe Jane Goodall en deze 85-jarige wijze vrouw riep ons op om ons intellect met ons hart te combineren. Het blijft ook mijn thema vanuit de ‘Oermens 2.0’-gedachte: worden we nu eindelijk een beetje wijzer en gaan we keuzes maken die er voor zorgen dat we een leefbare planeet achterlaten voor onze kinderen?

Er is gelukkig ook hoop, en er gebeurt veel dat ons de goede richting induwt. In november was ik bij de presentatie van ‘De Inspirerende 40’, de meest inspirerende organisaties van Nederland met een positieve impact op de markt en op de wereld. Ik hoorde daar het verhaal van Tony Chocolonely – mooi als bedrijven zich in gaan zetten voor maatschappelijke doeleinden. In juni heb ik een week in de natuur geleefd in Zuid Afrika en diep gevoeld hoe we thuishoren in die natuur. Maatschappelijk goed bezig zijn, rekening houden met het klimaat, minder vlees eten, elektrisch rijden, misschien een Europese klimaatdeal, talent dat niet meer bij organisaties wil werken die niet bijdragen aan een hoger doel; het zijn signalen van een tegenbeweging, van langzaam in actie komen en daadwerkelijk bijdragen. Ben benieuwd naar 2020!