Drie genomineerden voor Het Vitaalste Bedrijf van Nederland bekend

DPI Consultancy uit Halfweg, arbodienstverlener Perspectief uit Harderwijk en IT-bedrijf Xcellent uit Amersfoort zijn in de race voor de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Dit heeft de jury onder leiding van Pieter van den Hoogenband en Louise Gunning bekendgemaakt.

De drie bedrijven behoren tot de absolute top van Nederland op vitaliteitsgebied. Zij scoren het best als het gaat om het investeren in het energieniveau van hun medewerkers en in een duurzaam succes voor de toekomst. Dinsdag 17 december wordt bekendgemaakt welk van deze bedrijven zich ‘Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019’ mag noemen.

Keuze van de jury

Alle deelnemende bedrijven aan Het Vitaalste Bedrijf van Nederland hebben de Lifeguard Energy Scan ingevuld. Hier kwam een Net Vitality Score (NVS) uit. De acht bedrijven met de hoogste NVS zijn op dinsdag 26 november bij ONVZ langsgeweest om zich aan de jury te presenteren. Vervolgens gingen de bedrijven met de juryleden in gesprek. Hierbij werden zij beoordeeld op zes thema’s: strategie, cultuur en leiderschap, flexibiliteit, gezondheid en vitaliteit, gezond ondernemen, communicatie en betrokkenheid.

De jury, die bestaat uit olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband, universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij Louise Gunning, hoogleraar Psychologie Wilmar Schaufeli en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof, heeft alle scores bij elkaar opgeteld. De drie best scorende bedrijven zijn vervolgens genomineerd.

Labradoodle als happiness officer

“Mensen zijn het hart van de organisatie,” zegt Laurens Laseur van DPI Consultancy. “Als consultants hebben onze medewerkers een erg afwisselende, maar ook intensieve baan. Dat kan een zware wissel trekken op je mentale gesteldheid. De werkgroep DPI Gezond zet zich daarom in voor de gezondheid van de medewerkers. En dan gaat het niet alleen om verstelbare bureaus of ergonomietrainingen, maar ook om bijvoorbeeld coachingstrajecten om te zorgen dat medewerkers goed in hun vel blijven zitten.”

Dit is overigens een van de vele initiatieven: het bedrijf kent onder andere een ontwikkelingssysteem, waarbij het persoonlijke groei laat aansluiten op organisatiedoelstellingen. Verder houdt DPI Consultancy van challenges. “Zoals een keer per jaar de trappenchallenge – ons kantoor zit op de tiende verdieping – en de doorlopende stappenchallenge. Ook loopt er drie dagen per week een labradoodle bij ons rond. Deze hond is onze happiness officer.”

Fysiek, mentaal en loopbaanfitheid

Perspectief, een achttien jaar oud familiebedrijf, is een dienstverlener in arbeidsmobiliteit, arbodienstverlening en duurzame inzetbaarheid. “We zijn er vanaf het begin van overtuigd geweest dat wij daarom juist het goede voorbeeld moeten geven,” aldus Marleen Ruitenbeek. “De drie pijlers onder onze visie op een vitale organisatie zijn fysieke, mentale en loopbaanfitheid. Daarin ondersteunen wij niet alleen onze eigen medewerkers en hun gezinnen, maar ook onze klanten en hun medewerkers. Leiderschap speelt hierin een centrale rol, want als vitaliteit niet wordt gedragen vanuit het management, werkt het niet. We voeren bijvoorbeeld geen functioneringsgesprekken, maar hebben ontwikkelgesprekken. Wat willen mensen zelf? Wat zijn hun ambities? En dan denken wij daarin mee. Niet terugdenken, maar vooruit.”

Vinger aan de pols door gesprekken

Xcellent deed in 2017 al eens mee aan Het Vitaalste Bedrijf van Nederland en werd toen derde. “Een uitstekende score en dat motiveerde ons om het nog beter te willen doen,” zegt Edwin van Korlaar. “Sindsdien hebben we niet stil gezeten en is vitaliteit vastgelegd in onze strategie. Een concreet voorbeeld hiervan is het voeren van maandelijkse voortgangsgesprekken, in plaats van jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken.” 2019 stond in het teken van impact op het welzijn van jezelf en je omgeving. Zo faciliteerde Xcellent een stoppen met roken-cursus en is iedereen die nog rookte hierdoor gestopt. Voor hulpbehoevenden uit de omgeving organiseren medewerkers van Xcellent maandelijks dagjes weg. “Vitaliteit is tenslotte veel meer dan sporten en gezonde voeding.”

De zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, die voor de zevende keer wordt georganiseerd, is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair.