Dertigersdilemma modern style

Het dertigersdilemma anno 2019 kenmerkt zich door stress door keuzevrijheid, social media en het feit dat wij dertigers onszelf constant vergelijken met anderen. Dit lees ik in het artikel ‘De Dolende Dertiger’ (FD 9 maart, Map Oberndorff). Keuzemogelijkheden zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen en maken het lastig voor dertigers om hun eigen pad te kiezen. Zingevingsvraagstukken zorgen voor stress. Wat doe ik hier? Wie ben ik? Wat kies ik? Ik ben 33 en grinnik.

Nienke Wijnants deed onderzoek naar het dertigersdilemma en schreef hier 10 jaar geleden een boek over. Een herijking was blijkbaar nodig, want de wereld en de dertigers zijn veranderd. Het verhoogde aantal burn-outs onder dertigers is een bekend fenomeen, maar volgens het artikel van Oberndorff is dat – in tegenstelling tot 10 jaar geleden – niet meer omdat dertigers zich in werk verliezen maar zijn keuzestress en zingevingsvraagstukken van grotere invloed.

Het artikel maakt indruk op me. Sinds een tijdje werk ik voor Lifeguard en ik moet bekennen dat onrust over ‘zingeving’ bij deze banenwissel een rol speelde. Maar ook nu is de puzzel nog niet gelegd. Over de hele linie vraag ik me vaak af of ik het wel goed doe. Of ik niet iets misloop in het leven. Ik stoot Kevin aan. Eén van de weinige dertigers van Lifeguard. “Hoe ervaar jij dat Kevin? Dat dilemma van ons…”

Kevin is een actieve collega die veel ballen in de lucht houdt. Naast zijn 36-urige werkweek bij Lifeguard heeft hij een eigen bedrijf en komt er menig reisje en feestje langs. Zou hij ook wel eens stress ervaren? Kevin: “Ik herken dat wij dertigers tegenwoordig uit veel dingen kunnen kiezen en dat mensen ook een ‘standaard plaatje’ op je projecteren. Als je 33 bent is het toch wel tijd voor huisje-boompje-beestje, ondanks alle andere keuzes die je kunt maken. Ik probeer me niets aan te trekken van wat anderen verwachten. Sommige mensen zijn erg met hun imago bezig en willen voor de bühne op social media een perfect leven. Ik maak mijn keuzes op basis van mijn gevoel. En ook al zijn er veel opties en verwachtingen, als het goed voelt is het goed. Ik denk niet na over de dingen die ik niet doe, maar waardeer wat ik wel heb en doe.”

Vol bewondering luister ik naar Kevin. Ik heb wel een beetje last van die verwachtingen van anderen. Het is wellicht mens eigen om je te willen conformeren aan een groep en leven naar de verwachtingen van die groep. Maar als er zo veel mogelijk is, hoe weet je dan dat je het juiste kiest? Ben ik dan bang om spijt te krijgen? “Denk niet te veel na”, merkt Kevin op. “Veel mensen denken te veel na over anderen in plaats van dat ze hun leven voor zichzelf leven. Ze hebben een hele levensloop of carrière pad voor zichzelf uitgestippeld. Geen wonder dat ze door ieder zijpaadje afgeleid worden. Ik luister naar mijn gevoel en doe wat ik leuk vind en waardeer wat ik heb. Ik vergelijk mezelf niet met anderen, ‘mezelf zijn’ is veel belangrijker. Tot nu toe brengt dat me alles, behalve een dertigers dilemma”.

Lifeguard organiseert een workshop over ‘Generaties op de werkvloer’. Wil jij meer weten over generatieverschillen en waarom het, uit oogpunt van vitaliteit, belangrijk is om hier aandacht aan te besteden? Neem contact op met Saskia van Dijk: saskiavandijk@lifeguard.nl | 06-48101627.