Aanpassen aan het volgende normaal


We mogen weer naar kantoor! Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) van de Rijksoverheid publiceerde in augustus dat de meerderheid van de ‘Corona-thuiswerkers’ positieve ervaringen heeft met het thuiswerken in coronatijd. Nu we dit thuiswerken weer mogen (of moeten) combineren met kantoorwerk geeft sport- en prestatiepsycholoog Martin Pet tips hoe je in dit volgende ‘normaal’ je vitaliteit en prestaties zo optimaal mogelijk managet. Hierbij in willekeurige volgorde vijf tips om dit te doen:

1. Bepaal welke werkzaamheden je op welke plek doet

Verschillende werkzaamheden vereisen verschillende werkomgevingen. Als de organisatie bepaalt op welke dagen je naar kantoor komt, is het zaak om voor jezelf vast te stellen welke werkzaamheden je op die dagen wilt inplannen en welke taken je beter in je thuissituatie kunt oppakken. Als je zelf mag bepalen wanneer je naar kantoor gaat, bedenk dan voor welke taken het kantoor praktisch is, en groepeer die activiteiten dan op dezelfde dagdelen, zodat je zowel de reistijd kunt beperken als de tijd dat je in ‘de verkeerde werkomgeving’ je werk doet. En vergeet ook niet om duidelijk te communiceren met je collega’s en/of leidinggevende hoe je je werkweek wilt indelen. Als je hen hiervan deelgenoot maakt is er een grotere kans dat er rekening mee wordt gehouden.

2. Plan voldoende tijd in voor sociaal contact op kantoor

Dit is om meerdere redenen van groot belang. We hebben als mens vanzelfsprekend behoefte aan sociaal contact en op kantoor kan je weer heel makkelijk met elkaar kletsen. De kans dat je hier meer tijd aan ‘kwijt’ bent dan je gewend was, is vrij groot. Als je er dan in je planning geen rekening mee hebt gehouden, krijg je waarschijnlijk je werk niet af. Dat leidt waarschijnlijk tot ontevredenheid en/of langere werkdagen. Inplannen van deze tijd zorgt dus voor kadering; je voldoet aan je behoefte, maar houdt het binnen de perken. En als je deze momenten in je agenda plant, kan je ze ook nog strategisch koppelen aan je pauze en combineren met bijvoorbeeld bewegen in de buitenlucht.

3. Reflecteer over wat je geleerd hebt in de coronatijd

Sta in de komende periode een moment stil bij je nieuw aangeleerde routines in het thuiswerken en vergelijk die met de routines van vóór de coronatijd. Wat wil je meenemen naar het ‘nieuwe normaal’, en wat wil je graag weer terug oppakken uit het ‘oude normaal’? Maak dit heel concreet, en bepaal wat je zelf moet doen om deze routines vast te houden of op te pakken. Persoonlijk heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe waardevol het is om mij met het ochtendritueel van mijn kinderen te bemoeien, en niet al voordat ze ontbeten hebben in de auto naar kantoor te zitten. Daardoor plan ik nu bewust minimaal twee ochtenden in de week in om samen met mijn kinderen op te starten.

4. Manage de basis van je energie

Wellicht kwam het voor jou al naar voren in het vorige punt, maar ook in het nieuwe normaal is een gezonde leefstijl de basis van onze energie. Die is van levensbelang bij het aanpassen naar een nieuwe situatie. Dat betekent dat je ook in het nieuwe normaal voldoende tijd en aandacht moet steken in het managen van je slaap, voeding, beweging en ontspanning. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning; met name de ontspanningsmomenten gedurende de dag zijn cruciaal bij deze nieuwe verandering. De afgelopen weken is bij veel medewerkers gebleken hoe vermoeiend die prikkels op kantoor (en in het verkeer) ook alweer zijn. Om te voorkomen dat je uitgeput thuiskomt na een dag met zoveel prikkels, is het aan te raden voldoende pauzes te nemen waarbij je je lichaam echt even rust gunt; waar je hersenen even ‘uit’ kunnen, en je hartslag en ademhaling kunnen kalmeren.

5. Experimenteer, evalueer, accepteer, leer, en doe dit keer op keer

Bijna niets is zo moeilijk gebleken als het continu succesvol sturen van je eigen gedrag, zeker in de dynamische omgeving vol met prikkels en potentiële stressoren waar we ons allemaal in bevinden. Daarom is het in mijn ogen super belangrijk om er alvast rekening mee te houden dat het hier en daar ook fout zal gaan. Dat kan zijn in het managen van je energie en vitaliteit, maar ook in het presteren op het werk of thuis. Doordat je er al vooraf rekening mee houdt, zorg je ervoor dat je er ook alerter op bent en er sneller op kunt reageren als je van het gewenste pad af bent. Ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar bedenk een andere strategie om hetzelfde doel te bereiken; ‘creating a routine of sustainable high performance’. Succes!