Handelen

Een bevriend journalist wees me vorige week op verhandelingen van de filosofe Hannah Arendt die ik niet kende, maar oh zo actueel zijn. Ik ken Hannah Arendt van haar verslag van het Eichmann proces en haar werk over de ‘banaliteit van het kwaad’. Maar Arendt bestudeerde meer, en ik neem dit rechtstreeks over van de website filosofie.nl want beter omschrijven kan ik het niet:

“In The Human Condition (1958) onderzoekt Arendt in navolging van Aristoteles ‘het goede leven’. Dat bestaat volgens haar uit een combinatie van arbeid, werk en handelen. Arbeid is het voorzien in dagelijks levensonderhoud, werk is het produceren van goederen, handelen doen we in de gemeenschap, waar we onze stem laten horen. Arendt waarschuwt voor een maatschappij waarin consumeren en produceren een doel op zich wordt, terwijl het publieke domein steeds meer uit ons bestaan verdwijnt.”

Hoe profetisch was Arendt? Het lijkt erop dat ze volledig gelijk heeft gekregen, hoewel meer en meer mensen zich zo langzamerhand realiseren dat het economisch model van steeds meer produceren, failliet is. Het leidt tot een omgeving waar, als we zo doorgaan, menselijk leven niet meer mogelijk lijkt. En als je dan om je heen kijkt, de krant leest, eens echt kritisch naar je eigen consumptiepatroon kijkt, dan loop je grote kans om cynisch te worden. Cynisch omdat je denkt dat je eigen gedrag toch niet uitmaakt, dat je geen invloed op het systeem hebt.

Maar dat vertik ik gewoon. Natuurlijk heb ik momenten van somberheid, maar dan maak ik een bewuste keuze om te handelen. Dat handelende gedrag is ook exemplarisch voor Jane Goodall, de beroemde primatologe, die ik vorig jaar interviewde voor Oermens 2.1. Ik was zo onder de indruk van haar, dat ik een lezingencyclus voor haar instituut heb opgezet onder het motto: ‘Ken Uzelf’. Tien digitale webinars en aansluitend in december een vragenuurtje met Jane Goodall zelf. Je kan de afleveringen ook later terugkijken.

We zijn wat laat met deze nieuwsbrief als het gaat om de webinarserie, maar inschrijven kan nog via deze link: https://oermens2.nl/inschrijvencursus/. Je hebt het eerste webinar gemist, maar kan die terugkijken. Voor een bijdrage van 200 euro aan het Jane Goodall Instituut krijg je toegang tot 10 geweldige colleges van sprekers zoals prof. Vincent Icke, prof. Margriet Sitskoorn, filosoof Lammert Kamphuis, theoloog Claartje Kruijff en filosoof-kunstenaar Koert van Mensvoort. Zij nemen je mee op een ontdekkingsreis naar zelfkennis. De colleges worden gegeven op Buitenplaats de Hoorneboeg en kunnen offline en online gevolgd worden.