Zoektocht naar 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland gestart

Wat zijn de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland? Voor de zevende keer gaat olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband op zoek naar bedrijven die het meest investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Want vitale bedrijven zijn succesvollere ondernemingen en presteren op lange termijn beter. De lijst van de 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland wordt in november gepresenteerd.

Het Vitaalste Bedrijf van Nederland is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair.

Vitale medewerkers zijn productiever, energieker, minder vaak ziek en voelen zich meer verantwoordelijk voor hun gezondheid en inzetbaarheid. Vitale bedrijven hebben dus niet alleen medewerkers die lekker in hun vel zitten, maar zijn ook van groot belang voor de Nederlandse economie.

Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband zet zich al jaren in om gezondheid op de werkvloer te verbeteren. Vorig jaar riep hij Lightweight Containers uit Den Helder uit tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Volgens de jury blinkt het verpakkingsbedrijf uit in het vooropstellen van doelen, teams en processen, in plaats van hiërarchische structuren. Zo doet elke medewerker een test die inzicht geeft in zijn of haar rol, persoonlijkheid en positie binnen het team. Daarnaast is er bijvoorbeeld een moderne fitnessruimte waar medewerkers gratis gebruik van maken en heeft het bedrijf een antirookbeleid.

Net Vitality Score

Bedrijven, van mkb’er tot multinational, kunnen zich aanmelden op vitaalstebedrijf.nl. Medewerkers van deelnemende bedrijven vullen een organisatie energie scan in, die leidt tot een score; de zogenoemde Net Vitality Score (NVS)™ van Lifeguard.

Met behulp van deze NVS komt de Top 50 Vitaalste Bedrijven van Nederland tot stand. Het is uiteindelijk aan de jury om een winnaar te kiezen: Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019. De jury bestaat naast Van den Hoogenband onder meer uit universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij Louise Gunning en hoogleraar Psychologie Wilmar Schaufeli.

Top 50

“Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn ongelooflijk belangrijk”, stelt Van den Hoogenband. “Niet alleen voor sporters, maar juist ook voor bedrijven. Want ondernemingen waar oog is voor het welbevinden van medewerkers, zijn succesvoller. Dat gaat verder dan gratis fruit en een sportabonnement. Het gaat bijvoorbeeld ook om een goede werk-privébalans, omgaan met stress en om het stimuleren van mobiliteit op de arbeidsmarkt. Met de Top 50 Vitaalste Bedrijven zetten we organisaties die vooroplopen in het zonnetje, zodat zij een voorbeeld kunnen zijn voor anderen.”

Eind november is de top 50 bekend en zal de nummer één uiteraard extra in het zonnetje worden gezet. Alle 50 toppers mogen daarna een jaar lang het keurmerk ‘Vitaal Bedrijf 2019’ dragen. Een uitstekende motivatie voor werkgevers en hr-managers in Nederland om met vitaliteit aan de slag te gaan in hun onderneming, van mkb tot multinational.

Over Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

De zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair en wordt mede mogelijk gemaakt door Vitaliteitsnetwerk Nederland, Federatie voor Gezondheid en Zorg van de Zaak Netwerk. De prijs wordt voor het zevende achtereenvolgende jaar uitgereikt. Werknemers die lekkerder in hun vel zitten, presteren beter en zijn langer inzetbaar. Vitale bedrijven zijn dus van groot belang voor de economie van Nederland. ONVZ, MKB-Nederland en Lifeguard stimuleren ondernemers daarom te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.