Medewerkers en teams laten reflecteren op gedrag

Tjarko Erdtsieck werkt als coach en trainer voor Lifeguard, sinds april 2016. Zijn agenda is vol met uiteenlopende projecten: hij is Lifeguard Inside (coach op de werkvloer) bij woningcorporatie De Alliantie, geeft trainingen en individuele coachingsessies bij diverse klanten en in het najaar gaat hij health checks afnemen in een groot PMO-traject. Daarnaast geeft hij teamsessies op basis van de Net Vitality Score (NVS), met name bij een verzekeringsmaatschappij. Tjarko: “Met de Lifeguard Energy Scan meten we hoeveel positieve en negatieve energie het team heeft en aan de hand van de uitkomst – de Net Vitality Score – gaan we met de teamleden in gesprek over verbetering van de teamenergie.”

Concrete verbeterpunten benoemen

“In die teamsessies bespreken we welke acties ondernomen kunnen worden om de energie te optimaliseren. Wat is de invloed van jouw functioneren op het team en andersom, hoe kom je tot een goede performance? Ik nodig de teamleden uit om open en kritisch te zijn en stil te staan bij hun gedrag: wat gaat goed en wat willen ze verbeteren? Vaak krijgt de buitenwereld de schuld, de organisatie of de manager. Maar hoe reageer jij daar op, wat kun je zelf doen?”

Positieve mindset

“Bij sommige teams komt de verdieping pas in de tweede sessie. Als teamleden te maken hebben met moeilijke situaties geven ze zich niet direct bloot. Maar over het algemeen kan ik mensen goed op hun gemak stellen en een sfeer creëren waarbij ze zich lekker voelen en open durven zijn. Verder is het belangrijk om te weten wat de werksituatie van het team is, dat ik weet waar de regelruimte zit voor medewerkers. Bij mensen in een callcenter, die te maken hebben met een strak werkschema, hoef je niet aan te komen met ‘neem tijd om ontspanningsoefeningen te doen’. Voor hen is het belangrijk dat ze hun pauzes effectief benutten. En dat ze elkaar helpen om positief met de gegeven situatie om te gaan.”

Sessies met impact

“Ik merk bij de verzekeringsmaatschappij dat de NVS-teamsessies goed ontvangen worden. Er zijn concrete actiepunten gerealiseerd en de teamenergie is verbeterd. Mooi als je daar als coach een bijdrage aan kunt leveren! En het maakt mijn werk nog afwisselender; begeleiding van teams brengt weer een hele andere dynamiek met zich mee dan de coaching van individuele medewerkers.”