Afschakelen

In een lange stoet Lifeguarders loop ik ons beroemde lunchrondje langs het water. We kletsen over sport, politiek, het weer en over weekend plannen… Ik kijk tevreden naar mijn collega’s. Mijn nieuwe collega’s, want ik werk hier nog niet zo lang.

Een nieuwe omgeving is een uitgelezen kans voor nieuwe gewoontes, weet ik. Er is niets zo moeilijk als in een bestaande setting en dynamiek je eigen gedrag veranderen. Andersom is het dus een mooie kans om dingen bewust anders te gaan doen als je weet dat je van sociale en/of fysieke omgeving gaat wisselen. Ik kijk om me heen en bedenk wat ik hier allemaal kan gaan leren en veranderen. Ik ben al goed bezig en neem me voor geen dag de lunchwandeling over te slaan.

Bijzonder tafereel

“Dit is toch bijzonder!” zeg ik tegen onze HR-vrouw Debora, als ik net als gisteren zie dat al mijn collega’s op kantoor hun jas weer uittrekken en zich verspreiden over de kantoorruimtes. Zonder een woord te zeggen loggen ze in op de computers en gaan weer serieus aan het werk. Debora lacht en zegt dat we toch ook een ‘echt bedrijf’ zijn en het voor ons net zo goed een uitdaging is goede gewoonten aan te leren en vast te houden. Schakelen kun je leren. Een pauze gaat ten koste van werktijd maar levert productiviteit op. Per saldo ben je met een pauze beter af. Even naar buiten voor een frisse neus en een betere bloedsomloop zijn des te effectiever. Tja, dat snap ik ook wel… Maar toch weet ik uit ervaring dat het heel moeilijk is om tijd te maken voor zo’n momentje. Ik voel me vaak schuldig of onrustig als ik ga wandelen of even klets met collega’s als ik heel druk ben. Hoe leer je mensen dat, Debora?

Feestje maken

Debora: “We zijn hard gegroeid de afgelopen jaren. Als relatief klein bedrijf hebben we soms wel eens last van groeispurten. We vragen veel van onze mensen en hebben regelmatig gesignaleerd dat mensen zo druk zijn dat ze het lastig vinden om los te laten. We hebben daar bewust veel aandacht aan besteed en doen dat nog steeds, door de tools te gebruiken die we ook bij onze klanten inzetten. En vooral door met elkaar het gesprek hierover aan te gaan en in gesprek te blijven.”

“Werk-privé balans vinden we belangrijk. En de aantrekkelijke lunch en pauze? Daar maken we een feestje van! Voor een kleine vergoeding krijgen ze van ons dagelijks een gezonde lunch en we stimuleren elkaar naar buiten te gaan. Het is belangrijk, dat hebben we erin gestampt. En ja, als iets eenmaal een gewoonte is…”

Opgefrist en omgeschakeld kruip ook ik achter mijn computer. Vastbesloten om de gezonde lunch en wandeling geen enkele dag over te slaan!