Iedere werknemer wordt wel eens ziek. Meestal gaat dit met een paar dagen weer over en kan de werknemer gewoon weer aan het werk. In het slechtste geval is een werknemer voor langere tijd ziek en kan deze persoon niet op het werk functioneren. Dit is erg vervelend, zowel voor de persoon zelf, als voor de organisatie als geheel. De persoon die (tijdelijk) wegvalt laat werk achter dat nu moet worden uitgevoerd door collega’s of door een vervanger, waardevolle kennis en ervaring die de zieke werknemer inbracht is niet beschikbaar en natuurlijk kost verzuim natuurlijk ook gewoon veel geld voor de organisatie. Verzuim voorkomen is daarom een belangrijke doelstelling voor veel organisaties. Maar het effectief terugdringen van ziekteverzuim is niet altijd even makkelijk. Hoe kun je ziekteverzuim terugdringen en de gezondheid van je werknemers verbeteren? Wij vertellen je er graag meer over!
Wat is verzuim?
Verzuim houdt in dat een werknemer (gedeeltelijk) niet kan werken. Dit kan voor zowel een korte als een lange periode zijn. Bij kort verzuim kun je denken aan een griepje, migraine of bijvoorbeeld een gebroken been. Bij langdurend verzuim is de oorzaak vaak complexer of structureler van aard, bijvoorbeeld bij een burn-out, mentale problemen of een ernstige ziekte.
Hoe kun je verzuim terugdringen?
Door van ziekteverzuim verminderen een prioriteit te maken, valt er voor jou als werkgever veel te winnen. Een zieke werknemer die niet in staat is om te werken, moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Hier komen nog andere kosten bij, zoals de kosten voor de re-integratie en het begeleiden van de werknemer. Maar hoe kun je nu eigenlijk verzuim terugdringen? We zetten hieronder graag een aantal opties voor je op een rijtje:
Goed verzuimbeleid: leg de nadruk op preventie
Ook voor verzuim geldt: voorkomen is beter dan genezen. Op het moment dat iemand al uitgevallen is, spelen problemen vaak al langer, waardoor niet alleen het probleem moet worden opgelost, maar de medewerker ook (veel) tijd nodig heeft om te herstellen van de periode waarin het probleem heeft gespeeld. Dit is vooral bij burn-out een veelvoorkomende situatie. Ook kost het vaak extra tijd om vanuit (lang) thuis zitten weer op te bouwen naar een volledige werkweek.
Bij het beperken van verzuim, is het dus van belang om in het verzuimbeleid voldoende aandacht te besteden aan preventie. Een belangrijke stap daarin is het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving voor je werknemers, waarbij zowel aandacht is voor de fysieke gezondheid als voor mentale aspecten, zoals psychologische veiligheid. Door in te zetten op preventie van verzuim, en specifiek op preventie van burn-out, zorg je ervoor dat medewerkers duurzamer inzetbaar zijn, met minder uitval tot gevolg.
Maak verzuim bespreekbaar
Veel werknemers voelen zich schuldig als zij zich even niet zo lekker voelen, hebben het gevoel dat ze zich aanstellen, of zijn bang voor negatieve consequenties als ze eerlijk zijn over hoe het met ze gaat. Om verzuim te voorkomen is het echter juist belangrijk dat een werknemer zich uitspreekt over wat er aan de hand is. Maak verzuim daarom bespreekbaar en geef werknemers de ruimte om aan te geven als het even niet goed met ze gaat. Zo kun je al ingrijpen en beslissingen nemen, voordat het te laat is. Zorg er bovendien ook voor dat werknemers weten waar zij terecht kunnen voor hulp.
Signalen ziekteverzuim
Langdurig verzuim heeft vaak een langere aanloop, waarin al een aantal signalen zichtbaar zijn. Vaak worden die signalen echter niet opgemerkt of gebagatelliseerd. Door als werkgever actief te letten op vroege signalen van bijvoorbeeld burn-out, kun je voorkomen dat iemand uitvalt. Denk bijvoorbeeld aan signalen als prikkelbaar zijn, zich slecht kunnen concentreren, het overzicht kwijt zijn en er moe uitzien. Deze signalen kunnen uiteraard ook ergens anders op wijzen, maar het is goed om het even in de gaten te houden en eventueel het gesprek aan te gaan met de werknemer over wat er speelt.
Vitaliteit van je werknemers
Een belangrijke voorwaarde voor het terugdringen van verzuim op de werkvloer, is het verbeteren van de vitaliteit van de werknemers. Vitale werknemers zijn zowel fysiek als mentaal gezond en weten hoe zij hun energie op peil houden. Ze hebben plezier in hun werk en voeren hun werk goed uit. Ze zijn productief en kunnen gemakkelijker omgaan met tegenslagen en veranderende omstandigheden. Bovendien worden ze minder snel ziek. Door in te zetten op de vitaliteit van je werknemers verhoog je dus niet alleen de kwaliteit van het werk, maar kun je ook verzuim voorkomen en ziekteverzuim terugdringen.
Vitaliteit in kaart brengen
Nu je weet dat het verbeteren van de vitaliteit van je werknemers erg belangrijk is, vraag je je vast af hoe je dat dan precies voor elkaar krijgt. Bij Lifeguard brengen we de vitaliteit van je organisatie in kaart door te kijken naar twee dingen:
- hoe gaat het op dit moment met je medewerkers;
- welke factoren in de organisatie versterken de vitaliteit en welke juist niet.
Voor het eerste kijken we bijvoorbeeld naar signalen van stress en (vroege) burn-outsignalen, fysieke gezondheid en mentale weerbaarheid. Voor het tweede brengen we zaken als leefstijl van de werknemers, sfeer op de werkvloer, werkdruk en de fysieke werkomgeving in kaart. Vervolgens stellen we aan de hand van deze informatie en jouw doelstellingen een slim vitaliteitsprogramma samen, speciaal afgestemd op jouw organisatie. Hierdoor is jouw vitaliteitsprogramma veel effectiever en efficiënter dan bijvoorbeeld een standaard leefstijl-verbetertraject.
Vragen over ziekteverzuim terugdringen? Neem contact op!
Zit je nog met vragen over het terugdringen van ziekteverzuim of het verbeteren van de vitaliteit onder werknemers? Neem dan gerust contact met ons op! Wij zijn jouw full service partner in vitaliteit. Wij denken graag met je mee en voorzien je van advies. Je kunt ons bereiken via de telefoon, of stuur een e-mail en dan komen wij zo snel mogelijk bij je terug.