We leven inmiddels al zo’n twee jaar met Corona en dat betekent dat we allemaal al lange tijd te maken hebben met een ongekende mate van onzekerheid. Onzekerheid over je gezondheid en die van je dierbaren, financiële onzekerheid, zelfs een afspraak met vrienden of een middagje winkelen is een onzekere aangelegenheid want kan het wel doorgaan? Kan iedereen erbij zijn? Eigenlijk is het steeds weer onduidelijk hoe de (directe) toekomst eruit gaat zien en dat lijkt ook nog wel even zo te blijven. Omgaan met zoveel onrust en onzekerheid is een grote mentale en emotionele uitdaging en het is daarom cruciaal dat je jezelf helpt om mentaal fit en in balans te blijven.
Hoe zorg je ervoor dat je je mentale fitheid versterkt, zodat je goed met die onzekerheid om kunt (blijven) gaan?
1. Zelfzorg op orde
Begin bij de basis: iedere dag douchen, je aankleden (niet in je pyjama blijven lopen), tijd nemen om te koken, gezond eten, water drinken, regelmatig bewegen in huis, pauzes nemen tijdens (thuis)werken, buiten een ommetje lopen, voldoende slapen en genoeg relaxtijd inbouwen. Maak voor jezelf of samen met je gezin of partner een dag- en weekplanning zodat het helder is hoe de dagen zijn ingedeeld. Zelfzorg, structuur en ritme zijn van cruciaal belang voor je psychische gezondheid.
2. Digitaal nieuwsdieet
In tijden van onrust raken we al snel verslaafd aan het nieuws. Ons brein is gebouwd om snel te reageren op gevaar, daarom hebben we de neiging om continu nieuwsontwikkelingen te bekijken. Nieuwsberichtgeving heeft echter vaak een eigen agenda, waarbij sensatie ook een rol speelt. Hoe vaker je het nieuws op je smartphone bekijkt, hoe groter de kans dat onrust en angstgevoelens toenemen. Zet jezelf op een nieuwsdieet en check bijvoorbeeld alleen in de ochtend en avond het nieuws van een objectieve nieuwsbron zoals het RIVM.
3. Zoek sociale steun
Mensen zijn sociale wezens en in tijden van crisis hebben we nog meer de behoefte aan nabijheid van vrienden en dierbaren. Dit helpt stress te verminderen en emoties van onrust beter te reguleren. Doordat we afstand houden en veel mensen af en toe in quarantaine moeten, is fysieke interactie veel minder mogelijk. Toch is van belang om bewust momenten van contact en verbinding te creëren. Maak tijdens werkoverleggen tijd voor een paar minuten ‘bijkletsen’, een rondje met die collega die in de buurt woont, bel een dierbare of zoek contact met vrienden via whatsapp. Er is bovendien een heleboel technologie beschikbaar die je helpt om contacten met je vrienden en familie te onderhouden. Zo bestaan er zelfs apps waarmee je exact tegelijkertijd dezelfde film of serie kunt bekijken en ondertussen met elkaar kunt kletsen, en zijn er talloze websites waar je een online spelletjesavond kunt doen.
4. Monitor je thuissituatie
Met het vele thuisblijven kunnen ongemakkelijke thuissituaties ontstaan. Partners of huisgenoten werken thuis, kinderen moeten zich in huis vermaken, iedereen zit dicht op elkaar. Relaties hebben zowel nabijheid als afstand nodig en dat laatste is nu een stuk lastiger te realiseren. Dat kan spanning en frustraties opleveren. Probeer creatief te zijn in het realiseren van ‘afstand’. Spreek bijvoorbeeld af om een aantal uren de ander helemaal met rust te laten of ga om en om een rondje wandelen. Daarnaast reageert iedereen verschillend op de situatie, dus check regelmatig hoe iedereen zich voelt en bespreek ieders behoefte en zorgen, luister en stel afspraken bij.
5. (H)erken positiviteit
Overal ter wereld brengt deze periode van onzekerheid ook positiviteit teweeg. Hulpverleners, mensen in de zorg, logistiek medewerkers, schoonmakers, vuilnisophalers en vele anderen werken dag en nacht voor ons allemaal. Er komen overal persoonlijke initiatieven op om anderen te helpenSchrijf iedere avond drie positieve dingen op die je hebt waargenomen of zelf hebt gedaan. Een eenvoudige manier om onze positieve mindset te bevorderen. En dat kunnen we allemaal gebruiken.