Week van de Werkstress bij Fontys

Fontys is één van de grootste hoger onderwijsinstellingen van Nederland met een onderwijsaanbod in bijna alle sectoren. Er studeren ruim 44.000 studenten en er werken zo’n 4.400 medewerkers. In de Week van de Werkstress (van 13 t/m 16 november) biedt Fontys haar medewerkers de mogelijkheid om de workshop Stress en Herstel te volgen.

In deze workshop leren deelnemers wat stress eigenlijk is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn, wanneer nadelige effecten ontstaan en hoe je die effecten kan herkennen bij jezelf en bij collega’s. Waarom heeft Fontys in de Week van de Werkstress extra aandacht voor het thema werkstress? We vroegen het aan Marjolein Janssen, docent Sportkunde en Projectleider FontysFit.

Waarom organiseert Fontys in de Week van de Werkstress workshops Stress en Herstel voor haar medewerkers?

‘Hoge werkdruk is een hbo-breed probleem. In het afgelopen jaar heeft 11 procent van alle hbo-medewerkers zich ziek gemeld vanwege de hoge werkdruk, blijkt uit het werkbelevingsonderzoek dat arbeidsmarktfonds Zestor in mei publiceerde. Ook voor Fontys Hogescholen is werkdruk, maar liever nog vitaliteit en gezondheid, een aandachtspunt.’

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om dit samen met Lifeguard te doen?

‘Wat FontysFit aanspreekt in de samenwerking met Lifeguard is de benadering vanuit onder andere de sportfysiologie. Wil je presteren, dan heb je uiteraard ook rust en hersteltijd nodig. Dat doe je namelijk ook wanneer je bijvoorbeeld aan het trainen bent voor een halve marathon. Wanneer je dan elke dag 20 km gaat hardlopen, krijg je ook blessures en klachten. In ons werkende leven vergeten we nog wel eens de tijd te nemen voor rust en herstel. En dit betekent niet altijd ‘op de bank liggen’. Maar juist ook even samen lunchwandelen met collega’s, rustig je kop koffie drinken met die waardevolle collega die je toch eigenlijk te weinig spreekt of een paar meditatie-oefeningen op je werkplek.’


Wilt u aan de slag met werkstress binnen uw organisatie? Neem voor meer informatie contact op met Mark Janssen, telefoonnummer 030 – 24 00 638, of mail hem via dit formulier.