Portbase zet met Work from Home-webinars óók in op verbinding

“De opkomst is circa 90%, alleen daaruit blijkt al dat medewerkers de online sessies waardevol vinden”, vertelt Peter de Graaf, managing director en digital leader bij Portbase. “In november zijn we gestart met de Work from Home-webinars van Lifeguard, om onze mensen te ondersteunen bij het inrichten van hun werkdag en het bewaken van de werk-privé balans.

Peter de Graaf, managing director PortbaseDe vaste patronen die we hadden toen we nog op kantoor werkten, zoals bijvoorbeeld een lunchwandeling of een praatje met collega’s om even te ontspannen, zijn weggevallen. De webinars helpen bij het creëren van nieuwe gewoontes om vitaal te blijven en effectiever vanuit huis te werken. Maar het helpt ook voor verbinding, je hebt even een moment samen. Het is mooi om met elkaar te ontspannen, een ademhalingsoefening te doen – die aandacht voor de ‘zachte kant’ wordt erg gewaardeerd, merk ik.”

Welzijn monitoren

Portbase is in 2009 opgericht door Havenbedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Amsterdam met als doel de Nederlandse havens de slimste van Europa te maken. De organisatie heeft ruim 100 medewerkers en is gevestigd in hartje Rotterdam. De samenwerking met Lifeguard was een initiatief van Peter, na zijn deelname aan het New Board Program van Nyenrode waarin Lifeguard een module Vital Leadership verzorgt.

Peter: “Bij Portbase vinden we het belangrijk dat mensen lekker in hun vel zitten en goed voor zichzelf zorgen. Dat draag ik ook uit. Ik heb zelf een topsport-verleden als voetballer bij Feyenoord. Veel vaardigheden die ik daar geleerd heb, gebruik ik nog steeds in mijn werk. Ook vóór corona was ik al bezig met die voorbeeldfunctie, maar het is nu in versnelling gebracht. Samen met onze HR-manager Barbara den Hoed, ook echt een ambassadeur van vitaliteit, hebben we besloten om extra aandacht te besteden aan het welzijn van onze mensen. We maken vlogs en zetten om de twee tot drie weken een corona-enquête uit, om te monitoren hoe het met de medewerkers gaat en waar behoefte aan is. Op basis daarvan zijn we ook gestart met de Lifeguard-sessies. De feedback daarop is positief, het is een mooie mix van theorie en praktische tips.”

Zorgen voor een goede sfeer

Het onderwerp vitaliteit leeft erg bij Portbase en is ook onderdeel van het HR-beleid. Zo is er bijvoorbeeld budget voor de medewerkers om te besteden aan sport, yoga of andere soortgelijke activiteiten. Peter: “Voor komende periode wil ik de groepsbijeenkomsten ook op de agenda houden: mensen waarderen het en het zorgt voor verbinding. Het thuiswerken zal voorlopig niet van de baan zijn en is voor sommigen, ouders met jonge kinderen bijvoorbeeld, heel lastig. Hoe het vervolg op de Working from Home-serie er uit gaat zien is nog onderwerp van gesprek. Als het straks weer fysiek op kantoor kan, zou dat helemaal mooi zijn! Sinds eind 2017 hebben we een nieuw pand en dat is echt een verademing, heel sfeervol en open. Onze mensen mochten uiteraard meedenken over de inrichting, met de juiste functionaliteiten. Het wordt wel eens onderschat hoe belangrijk een goede sfeer is, het informele contact en tijd voor plezier. Het is de basis om met elkaar mooie en waardevolle dingen te doen. En natuurlijk lekkere koffie – daar moet je niet op bezuinigen!”