5 simpele manieren om je vakantiegevoel vast te houden

Je bent net terug van vakantie en voelt je helemaal ontspannen en opgeladen. Op het moment dat je je email box opent, verdwijnt je ontspannen vakantiegevoel. En slaat de stress plotseling weer toe.
Herkenbaar?

Je bent niet de enige. Managers die ik coach, vertellen vaak dat ze al heel snel het ontspannen vakantiegevoel verliezen. Dat ze worden meegezogen in de stroom van e-mails, deadlines, projecten en eindeloze to-do lijsten.

Vakantie draagt bij aan je geluksgevoel, vermindert stress, verbetert je stemming en algemene gezondheid zegt wetenschapper Jeroen Nawijn van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze effecten houden maximaal 5 weken aan volgens de wetenschap. Bij sommigen mensen is het positieve gevoel binnen een dag al weg.

Hoe houd je het ontspannen vakantiegevoel langer vast? Met 5 simpele stappen:

1. Je koffer én huis opruimen

Ruim zo snel mogelijk de inhoud van je koffer op. Het uitstellen hiervan maakt dat je er helemaal geen zin meer in hebt en je vervolgens een week lang ergert aan een half uitgepakte koffer.
Als je nu toch bezig bent…
Na je vakantie kun je met een frisse blik naar de spullen in je huis kijken. Uitgerust kun je nu eindelijk eens een aantal zaken opruimen waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Het opnieuw indelen van je fysieke ruimte geeft namelijk óók mentale ruimte. En zo rust in je hoofd.

2. Transitietijd

Zondagavond kom je thuis van vakantie, om zo het meeste eruit te halen. Om je de volgende dag in je werk te storten. Ooit werkte dat misschien prima. Maar heb je een huis, baan, verantwoordelijkheden en een gezin, dan kun je het beter anders doen.
Gun jezelf, en je gezinsleden, een dag of twee om te acclimatiseren. Rustig opstarten – transitietijd – helpt je om de overgang van vakantie naar ‘het gewone leven’ te maken. Zo manage je je energieniveau beter en dat heeft een groter effect dan het managen van je tijd.

3. Haal herinneringen op

Heb je foto’s genomen?
Neem als je weer in het ritme zit, de tijd om een fotoboek van je mooiste herinneringen te maken. Onderzoek van professor Art Markman van de University van Texas laat zien dat je 40% meer kans hebt om opnieuw het prettige vakantiegevoel te ervaren, wanneer je aan de slag gaat met je vakantiefoto’s.
Hang een aantal foto’s op in je huis of zet foto’s op het openingsscherm van je computer. Alleen al het kijken ernaar zet een hele rits gedachten en gevoelens in gang die je gelukshormonen activeren.

4. Kook je favoriete vakantie maaltijd

Geuren en smaken zijn verbonden met plezier, genot en herinneringen. Uit eten gaan in een restaurant met de keuken van je vakantieland, of zelf een recept koken, brengt je terug naar je vakantiegevoel.

5. Plan je volgende vakantie

Ga binnenkort aan de slag met het uitzoeken van je volgende vakantiebestemming. Het plannen van je volgende trip zorgt voor het vergroten van je geluksgevoelens, volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Vacation Marketing. Gewoon blij worden achter je computer.
Doen!

Bronnen:

  • Gilbert, D., & Abdullah, J. (2002). A study on the impact of the expectation of a holiday on an individual’s sense of well-being. Journal of Vacation Marketing, 8 (4), p 352–361.
  • Nawijn, J., Happiness Through Vacationing: Just a Temporary Boost or Long-Term Benefits?
    Journal of Happiness Studies, August 2011, Volume 12, Issue 4, p 651–665.
  • Nawijn, J., Marchand, M., Veenhoven, R., & Vingerhoets, A (2010). Vacationers happier, but most not happier after a holiday. Applied Research in Quality of Life, 5 (1), p 35 – 47.
  • Strauss-Blasche, G., Ekmekcioglu, C., & Marktl, W. (2000). Does vacation enable recuperation? Changes in well-being associated with time away from work. Occupational Medicine, 50(3),
    p 167–172.
  • Professor Art Markman (2016), University of Texas in collaboration with HomeAway, Science of memory study, the vacation equation whitepaper
  • Laura Vanderkam, auteur 168 Hours: You Have More Time Than You Think (2010), uitgeverij Portfolio