Energiek en positief, ook op ‘Blue Monday’…

Blue Monday: een term overgewaaid vanuit Amerika om de meest deprimerende dag van het jaar te omschrijven. Zogenoemde serieuze gedragswetenschappers hebben er zelfs een formule voor bedacht om te berekenen wanneer deze dag exact zal zijn. Hierin zitten factoren als het weer, het aantal dagen na kerst, de hoeveelheid licht op een dag, de motivatie om goede voornemens bij te houden, en het aantal dagen tot de aankomende salarisbetaling allemaal verwerkt. Uiteindelijk kwamen ze uit op de derde maandag van januari. Dit zou voor ons allen de meest deprimerende dag moeten zijn. Of dit echt waar is wagen wij natuurlijk te betwijfelen. Het ligt ongetwijfeld allemaal een stuk genuanceerder en persoonlijker. Maar hierbij toch een aantal praktische tips om vandaag positief en energiek door te komen:

1: Ga zoveel mogelijk naar buiten

Daglicht heeft een positieve werking op onze energie; hier kunnen we niet teveel van krijgen! Ons bioritme is zeer gevoelig voor licht. Zonder voldoende daglicht heeft het lichaam de neiging om in een slaperige schemertoestand te blijven. Door naar buiten te gaan activeer je het lichaam en gecombineerd met de frisse buitenlucht zal dit je energie heel goed doen.

2: Ga sporten of bewegen, ook als je geen zin hebt!

Door te bewegen zorg je voor aanmaak van een gezonde dosis adrenaline. Zelfs als je het niet leuk vindt, zorgt deze adrenaline ervoor dat het lichaam activeert en je van nieuwe energie voorziet. En onderschat natuurlijk het trotse en voldane gevoel achteraf niet.

3: Zoek op het werk naar één taak die je vandaag kunt afronden

In een luie en negatieve bui heb je de neiging om je eigen mogelijkheden te onderschatten. Uitstelgedrag ligt dan op de loer. Om deze de baas te kunnen zijn helpt het een ‘one thing to do list’ te maken: wanneer je dat ene ding afgerond hebt (check in the box), help je je brein met een shot dopamine de juiste kant op. En misschien kan je daarna een nieuwe taak bedenken en doe je uiteindelijk nog wel meer dan anders.

4: Vertel iemand waar je trots op bent

Serotonine is een sterk gelukshormoon (of eigenlijk een neurotransmitter, maar dit klinkt minder lekker). Er is vast iets te bedenken wat je de afgelopen drie weken bereikt of gedaan hebt en waar je trots op bent. Hierbij stilstaan zorgt voor aanmaak van dit gelukshormoon. En het delen hiervan versterkt dit nog eens, mede door de aanmaak van oxytocine, een ander gelukshormoon.

5: Beloon jezelf met iets lekkers of leuks

In het kader van activeren van gelukshormonen: gooi je conservatisme en calvinisme overboord en beloon jezelf al zonder dat je het verdiend hebt. Zeker als het iets is wat je echt leuk vindt, maak je weer een portie gelukshormonen aan.

6: Ontwijk mensen die het over Blue Monday hebben

Energie is ontzettend besmettelijk, en dit geldt vooral voor negatieve energie. Omring jezelf met positieve en energieke mensen. Overtuig jezelf ervan dat Blue Monday gewoon verzonnen is door een Britse psycholoog en zoek de mensen op die dit ook vinden.

7: Ga vroeg naar bed

Op deze manier maak je de Blue Monday natuurlijk zo kort mogelijk, en heb je er het minste last van. En het is sowieso goed voor je energie de komende dagen om voldoende slaap te hebben gehad!