Vitaliteitsprofessional op de werkvloer

Lisa Koning werkt als coach voor Lifeguard, sinds mei 2016. Bij grafimediabedrijf Zalsman, met vestigingen in Zwolle en Kampen, is Lisa Lifeguard Inside – vitaliteitsprofessional aan boord van de organisatie. Lisa vertelt hoe ze deze functie invult bij Zalsman. Lisa: “Als Lifeguard Inside ben je een ambassadeur voor vitaliteit. Ik ben als het ware het gezicht van het Zalsman Vitaal!-programma door regelmatig rond te lopen in het bedrijf en mensen te enthousiasmeren voor gezond gedrag. Ook kunnen mensen met mij een afspraak maken voor een health check en coachgesprekken. Daarnaast adviseer ik HRM en het management op organisatie niveau over het bevorderen van een gezond werkklimaat.”

Vitale werkgever

Zalsman vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en werkt daarom sinds 2015 met Lifeguard samen. In 2016 is Zalsman verkozen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Lisa: “Bij Zalsman is echt sprake van een totaalconcept op het vlak van vitaliteit en duurzaamheid. Medewerkers worden gestimuleerd op de fiets naar het werk te komen, de bedrijfsauto’s zijn elektrisch, er wordt staand gewerkt en vergaderd, er zijn fietsbureaus en je kunt fruit pakken.”

Continue aandacht voor vitaliteit

Na de boost-fase van het programma, met health checks, coachgesprekken en trainingen, heeft Zalsman gekozen voor continuering door de inzet van een Lifeguard Inside. Lisa: “Toen ik begon bij Zalsman heb ik een ‘Sterkste man-sterkste vrouw Challenge’ georganiseerd in het bedrijfsrestaurant om mezelf voor te stellen. Ik merk dat de medewerkers mij goed weten te vinden, ook doordat de HRM-afdeling regelmatig mails verstuurt met artikelen of tips over vitaliteit met daarbij mijn contactgegevens. Mensen komen echt naar mij toe om iets te vragen of een afspraak te plannen. Ik vind het heel mooi om te zien dat medewerkers bewuster worden en gezondere keuzes maken. En zo stap voor stap hun energie management verbeteren.“

Zichtbare ambassadeur

“Zalsman is tevreden over het Lifeguard Inside-concept. Wat de meerwaarde is ten opzichte van ‘gewone’ coaching? Met Lifeguard Inside wordt vitaliteit echt ingebed in de organisatie: je haalt iemand in huis die proactief werkt aan vitaal gedrag van medewerkers én inhoudelijk sparringpartner is voor HRM en het management. Ik let er op dat ik zoveel mogelijk zichtbaar ben voor medewerkers – alleen voor de gesprekken en health checks zit ik in een kantoortje – en dat ik nauw contact houd met mijn opdrachtgevers om te bespreken hoe we de energie in de organisatie nog verder kunnen verhogen.”