Verslaving anno 2019

Een klein sprintje en ik spring in de trein, net achter me sluit de deur. Ik stap in de menigte staande passagiers. Smartphonende passagiers…. Niemand kijkt op of om, ik ben omsingeld door mensen met een smartphone voor hun gezicht. Goed idee denk ik, terwijl ook ik mijn smartphone pak en begin te zoeken. Zoeken naar prikkels, nieuws, afleiding….

Eindeloos scrollen

“Waarom doen we dat eigenlijk?”, vraag ik mijn collega Martin Hersman even later als ik tegenover hem zit. Ik heb Martin tijdens de trainingen die hij geeft voor Lifeguard vaak over het gevaar van smartphones gehoord. “De opzet van de smartphone heeft een verslavend effect”, zegt Martin. “Duizenden slimme designers zijn dagelijks bezig om ons meer te laten scrollen, lezen of kijken. We kunnen eindeloos scrollen en bij ieder berichtje maakt je lichaam adrenaline en dopamine aan. We zijn verslaafd aan de prikkels die constant gegeven worden door de smartphone”.

Eenzaam en toch communiceren

Martin refereert naar ‘de epidemie van de digitale eenzaamheid’. In hoeverre communiceren we nog met elkaar? Smartphone contact is niet hetzelfde als echte verbondenheid en toch spenderen we gemiddeld 2,5 uur per dag starende naar ons beeldscherm. Mensen tussen de 18 en 25 jaar zitten al snel 3 uur per dag op hun scherm te kijken. Hoe lang denk jij dat je per week gemiddeld je partner aankijkt? Sociale contacten worden oppervlakkiger en laagdrempeliger. En ja, al die tijd gaat behoorlijk ten koste van andere zaken en sociale interactie.

Toch kan ik moeilijk stoppen… zelfs als ik geen berichtjes heb moet ik kijken. Hoe weren we ons hier tegen? Mensen zijn primitieve wezens. We worden de hele dag uitgedaagd door verleidingen om ons heen waartegen we geen weerstand kunnen bieden. En als het al lukt dan is aan het einde van de dag de discipline op (je pre-frontale cortex is moe). Dan komt de smartphone erbij of grijpen we naar een reep chocolade.

Verslaving te lijf

“Maar wat ga jij nu veranderen? Weten is nog geen DOEN. Dat is ook in trainingen en coaching de uitdaging”, zegt Martin. “Gebruik je discipline. Zet kleine stapjes”.

Hoe? In mijn geval werkt het om 1 minuut meditatie toe te passen voor ik thuis kom. Maar dat is ook bij mij niet voldoende. Ik heb een afspraak met mezelf en leg mijn toestel in de keuken. En ik kijk daar na 21.00 uur echt niet meer op. En een wekker. Een simpele ‘old school’ wekker naast je bed in plaats van je mobiel helpt om de verleiding te weerstaan om ‘s avonds in bed nog even te scrollen. Laat je telefoon beneden en kijk pas na je ontbijt naar welke nieuws je hebt gemist. Aandacht voor je ontbijt en je nachtrust! Want een paar uur niet kijken, daarmee mis je ook niet echt iets….