Buiten spelen

Een paar weken geleden hadden we bij Lifeguard een leuke lezing, van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. In hun presentatie zat een plaatje waaruit bleek dat onze creativiteit hard achteruit gaat na ons vierde jaar, ofwel het moment waarop we naar school gaan. Dan is het uit met de pret en moeten we allemaal in het gareel. Het instituut voor Briljante Mislukkingen gaat over leren. Leren van je fouten – maar dan moet je wel de kans hebben om ze te kunnen maken. Van spelen leer je: hutten bouwen, in bomen klimmen, achter elkaar aanzitten bij allerlei vormen van sport en spel. Het traint je motoriek en je geest.

Afgelopen week was ik via de Foundation for Natural Leadership een week in Zuid-Afrika. In een groep met 8 mensen zijn we een volle week in de buitenlucht geweest. We hebben tussen de wilde dieren gelopen en in de open lucht geslapen. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld – het voelde als thuiskomen, en 6 dagen in de natuur doet wat met je. Ik heb onze verbinding met de aarde, en alles en iedereen die daarop leeft, ervaren en realiseer me hoe belangrijk buiten zijn is om je mens te voelen.

Deze twee ervaringen combineer je door buiten te spelen – geniet van de zon, de wind en de regen op je gezicht en voel hoe je lichaam en geest geheel geconcentreerd zijn op het spelletje. De kracht van het nu, en even niet denken aan verleden of toekomst. Daarom steunt Lifeguard stichting ‘Right to Play’.