2019 – het jaar van ‘Radical Candor’

In 2018 kreeg ik voor het eerst te maken met de term ‘Radical Candor’, onderdeel van een leiderschapsprogramma bij een van onze klanten. Ik vond de term wel aardig, dus ben me er eens in gaan verdiepen. De term ‘Radical Candor’, te vertalen als ‘grondige openhartigheid’ is bedacht door Kim Scott, een voormalige Google en Apple executive die een boek over leiderschap heeft geschreven met deze titel.

Haar uitgangspunt is dat de beste leiders opereren op twee assen; die van Persoonlijke Aandacht en Direct Aanspreken. Ze heeft hier een mooi model van gemaakt ja ja, een model 😉   waarbij je als leider op deze twee assen kan opereren. Als je zowel veel persoonlijke aandacht geeft als direct aanspreekt, dan is er sprake van Radical Candor.

Mijn jaar staat in 2019 in het teken van Radical Candor en dan zowel naar mijn medewerkers als mijn opdrachtgevers. Zoals ik Radical Candor interpreteer, betekent dat dat ik zeer duidelijke feedback geef en ontvang – en omdat ik om mijn medewerkers geef, kan die best hard zijn. Een beetje zoals je je eigen kinderen wil opvoeden: als we steeds maar vertellen hoe geweldig ze zijn, wordt het niks natuurlijk. Je moet ze wel weerbaar en zelfstandig maken. Daartegenover hoop ik dat mijn medewerkers dat ook met mij doen. Het afgelopen jaar heb ik in ieder geval meer weerwoord ‘georganiseerd’ in mijn bedrijf. Niet altijd leuk die feedback en dat doorvragen waarom ik iets wil, maar de organisatie wordt er wel beter van.

Met klanten wordt het wat moeilijker, maar ik ben er al mee begonnen. Omdat ik daadwerkelijk graag wil dat onze klanten het op verschillende vlakken beter gaan doen en ik om ze geef (en zie hoeveel potentieel ze hebben), spreek ik ze met Radical Candor aan op wat er niet goed gaat. En ben ik bereid om niet met ze in zee te gaan als ze niet een bepaald commitment afgeven.

Ik merk dat het werkt. Nu nog volhouden, zoals met alle goede voornemens.

Een goed en openhartig 2019 gewenst!