De Lifeguard 5: Gebruik stress positief

Stress kan je vriend zijn. Een gezonde dosis spanning helpt je om het beste van jezelf te kunnen geven. Het zorgt ervoor dat we alert en geconcentreerd zijn om optimaal te presteren.

1: Gedachtencontrole

Stressreacties vinden alleen plaats als jij stress erváárt. Hoewel je een situatie vaak niet kunt beïnvloeden, kun je jouw gedachten daarover wel beïnvloeden. Het gaat om helpende gedachten, die helpen om het wat minder zwaar te maken, zodat de stress ook minder groot wordt.

2: Invloed en betrokkenheid

Alle stressbronnen die jou raken kun je in een grote cirkel tekenen: de cirkel van betrokkenheid. Binnen deze grote cirkel is een kleinere cirkel: de cirkel van invloed. In deze kleine cirkel zitten alle stressbronnen waar je zelf invloed op hebt. De truc is nu om veel energie te besteden aan de stressbronnen die in de cirkel van invloed zitten, en zo weinig mogelijk aan die andere.

3: Coping

Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan. Deze manieren kun je grofweg onderverdelen in 3 coping strategieën: probleemgericht (oplossing zoeken door verandering aan te brengen), emotiegericht ( gevoelens die de stress veroorzaken veranderen) en responsgericht (gevolgen van stress verminderen door bijvoorbeeld meditatie). Gebruik eens een andere strategie dan je gewend bent!

4: Actieve ontspanning

Denk aan ademhalingsoefeningen en mindfullnes. Doe dit niet alleen aan het eind van de (werk)dag of in het weekend, maar ook gedurende de dag. Maak van een pauze een echt herstelmoment door actief te ontspannen.

5: Beweging

Korte beweegmomenten (bijvoorbeeld traplopen of een lunchwandeling) gedurende de dag neutraliseren stress. Ook sporten zorgt voor het ontladen van stress. Het stresshormoon cortisol wordt sneller afgevoerd, waardoor de natuurlijke balans herstelt en je veerkrachtig kunt zijn tijdens hoge druk.

Peggy Nienhaus is coach en healthmanager bij Lifeguard. Zij wil mensen bewuster maken van hun kwaliteiten en energiebronnen zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Lees het uitgebreide artikel van Peggy over omgaan met stress.


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!