‘Minds matter’ bij Allen & Overy, zeker in deze tijd

Allen & Overy is een internationaal advocatenkantoor gericht op de zakelijke markt, met meer dan 40 vestigingen wereldwijd. In Amsterdam werken ruim 300 mensen. Astrid van den Berg, Head of HR: “Ik werk hier sinds vorig jaar zomer en wat ik zie is een prachtig kantoor met ambitieuze mensen die keihard werken en trots zijn op hun werk. Ze werken vaak onder hoge druk, wat een beroep doet op hun veerkracht en vitaliteit. Als organisatie vinden we het belangrijk om onze medewerkers fysiek en mentaal fit te houden, vandaar het contact met Lifeguard.”

Online teamtrainingen

Suzanne Sikkink, sinds 2010 partner Employment en tevens Mental Health Advocate: “Door de corona-uitbraak werden we gedwongen in één weekend volledig digitaal te gaan werken en dat zorgde voor hernieuwde aandacht voor mental health. De training ‘Perform in the storm’ en de Lifeguard-webinars die we tijdens de Mental Health Week aanboden, trokken meer medewerkers dan anders. Ze zijn goed gewaardeerd, waarschijnlijk ook omdat de deelnemers een snelle vertaling konden maken naar hun eigen werk. De webinars waren praktisch en persoonlijk. Mensen vonden het ook leuk om de ‘Perform in the storm’ training met hun eigen team te volgen en van elkaar te horen wat er speelt.” Astrid: “Wij zijn een hecht kantoor en opeens gaat alles online. Hoe hou je dan toch die energie met elkaar vast? Daar helpen die trainingen bij.”

Mindful manier van werken

Zijn medewerkers na de trainingen dingen anders gaan doen? Suzanne: “Dat is voor ons moeilijk te bepalen. We staan nog een beetje aan het begin van deze ontwikkeling. Ik merk wel dat mensen meer open staan voor nieuwe dingen door de coronacrisis. Alles is ineens anders en dan is het makkelijker om naar je eigen gewoontes te kijken. De uitdaging is om onze medewerkers iets aan te bieden waar ze ook echt iets mee kunnen in de praktijk”. Astrid: “Onder de noemer ‘Minds Matter’, een verzamelnaam voor mental health initiatieven bij A&O wereldwijd, bieden we medewerkers ondersteuning op het vlak van wellbeing, met beleid, trainingen en voorlichting. Een voorbeeld van beleid is de ondertekening van de Mindful Business Charter, een samenwerking tussen (in eerste instantie) vooraanstaande banken en advocatenkantoren die zich inzetten voor verandering in onze manier van werken – vooral gericht op het reduceren van onnodige stress. Maar denk bij ons aanbod ook aan een gezonde keuken, waar onze mensen terecht kunnen voor ontbijt tot en met avondmaaltijd. Daarnaast besteden we aandacht aan thema’s als slaap, beweging en ontspanning, bijvoorbeeld door sprekers uit te nodigen – zoals Erik Scherder die sprak over de werking van het brein. De webinar van Lifeguard over ‘The brain – staying positive’ sloot daar overigens mooi op aan.”

Andere werk-privé balans

Suzanne: “Aanvankelijk was ‘Minds Matter’ gericht op het signaleren van problemen bij onze collega’s, maar het wordt steeds breder getrokken. Nu ligt de focus op een andere benadering van het werk. We moeten veel meer in gesprek over hoe we samenwerken om de klant goed te kunnen bedienen, met aandacht voor zowel iemands leven buiten het kantoor als de eisen die de praktijk nu eenmaal aan ons stelt. De uitdaging is de juiste balans te vinden.” Astrid: “Er werken veel jonge mensen bij ons – een kwart is jonger dan 30 jaar – en die willen graag een andere balans, met meer ruimte voor andere dingen dan werk en de wens om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dat betekent dat we onze organisatie anders moeten inrichten. Met partners hebben we het over de cultuur die we neer willen zetten, en hoe we als organisatie iets kunnen doen voor de maatschappij.”

Contact met collega’s

Voorlopig blijft Allen & Overy online werken? Astrid: “Ja, tot 1 september blijft iedereen veel thuis werken. Voor de mensen die wel naar kantoor gaan, geldt dat we dat afwisselend in twee groepen doen: een team Allen en een team Overy.” Suzanne: “Af en toe weer naar kantoor is heerlijk, althans dat vind ik. Uiteraard zijn alle RIVM-richtlijnen toegepast en doen we nog heel veel niet, zoals besprekingen organiseren en samen lunchen. Maar toch, even een andere omgeving, wat gezelligheid met een paar collega’s in de buurt en een rustige werkplek met twee schermen geeft mij extra energie. Dat is voor iedereen anders en dat is prima. Naar kantoor gaan doen we op vrijwillige basis. En we weten elkaar inmiddels moeiteloos te vinden via telefoon, Webex en Jabber.”