9 topsportlessen voor het werkende leven

Als je denkt aan Lifeguard, dan denk je aan vitaliteit. En vanaf nu ook aan Ironman. Onze Erik heeft zich gekwalificeerd voor deelname aan het Wereldkampioenschap Ironman in Hawaii!

Ironman is een hele triatlon waarbij deelnemers het uiterste uit zichzelf halen door eerst 3,8 km te zwemmen, dan 180 km te fietsen en tot slot nog eens 42,195 km hard te lopen. En dat in nog geen 8 uur voor sommige deelnemers.

Het vraagt veel training en doorzettingsvermogen om een triathlon te kunnen volbrengen. Zeker op het wereldtoneel. Topsporters zijn geliefde werknemers omdat ze dit soort prachtige bagage meenemen uit hun sportcarrière. Wij vroegen Erik naar zijn learnings die hij ook toepast in het werkende leven.

De 9 learnings van Erik:

  1. You’re stronger than you think!

Met de juiste voorbereiding, doorzettingsvermogen en leren van je fouten kun je ieder doel behalen. Je mindset bepaalt of je iets bereikt of niet. Je lichaam kan het fysiek wel aan, je moet er alleen nog in geloven en het gewoon gaan doen.

  1. Focus op het proces, dan komt het resultaat vanzelf.

Doe de dingen die bijdragen aan het einddoel, ook al leveren ze niet direct resultaat. Van 1 training word je niet beter, van 20 trainingen wel.

  1. Enjoy the process!

Het behalen van een doel is mooi, maar vergeet niet te genieten van de weg er naartoe. Je leert, ontwikkelt, groeit en komt veel over jezelf te weten onderweg.

  1. Hard work beats talent, when talent isn’t working hard.

Ik had niet het grootste talent en ben pas begonnen op mijn 30e. Maar jaar in, jaar uit consistent slim trainen kan heel veel opleveren. Doorzettingsvermogen is daarbij key, ga door waar anderen opgeven.

  1. Stapje voor stapje optimaliseren

Ik probeer mijn leven steeds verder te optimaliseren: in training, herstel, voeding, slaap, materiaal, techniek. Ik merk hierbij wat voor mij werkt en wat niet. Het brengt me uiteraard ook een enorme fitheid. Ik ben weinig ziek, op soms een kleine blessure na, en voel me bijna altijd topfit.

  1. Samen kom je verder dan alleen.

Zonder de steun van thuis lukt dit niet. Ook een coach, manueel therapeut, masseur en teamgenoten helpen allemaal in het proces.

  1. Plannen en prioriteren zijn cruciaal

Trainingen afstemmen op werk en gezin vergt goede planning, prioritering en communicatie. Ik werk zo efficiënt mogelijk om op tijd klaar te zijn  voor mijn volgende training. Het trainen is voor mij de perfecte manier om af te schakelen van werk en lekker buiten te zijn.

  1. Langetermijndoel is stok achter de deur

In de winter en tijdens de COVID-crisis zorgt mijn lange termijn doel (kwalificeren voor Hawaii) ervoor dat ik op tijd opsta om te trainen, dag in dag uit. In werk zijn lange termijn doelen ook een goede stok achter de deur om de motivatie erin te houden en door te gaan.

  1. Leer van je tegenslagen.

Er is bij mij zo vaak iets fout gegaan in een wedstrijd. Zie het als leerpunten, wat kun je ervan leren? Bekijk je tegenslagen als mogelijkheden voor verbetering en ‘get back on the horse’.

Afbeeldingen: Eagle Fotografie

Flexibiliteit voor bevlogen medewerkers

Uit bovenstaande learnings blijkt wel dat topsporters zoals Erik een organisatie veel te bieden hebben. Als gedreven medewerker, maar ook als inspirator voor collega’s wanneer zij bovenstaande lessen delen. Lifeguard is er trots op haar (top)sporters. Wij geven hen graag de ruimte hun werk flexibel in te delen, en supporten hen, zodat ze hun passie kunnen volgen en bevlogen collega’s en sporters blijven.


Update

Erik is als #90 van de wereld in zijn leeftijdscategorie gefinished en is #320 overall!

Erik: “Wat een ongelofelijk gave race was het! Ik had een goede voorbereiding gehad ondanks wat blessures. Ik was op tijd op het eiland en heb goed kunnen acclimatiseren bij de hitte en hoge vochtigheid en daarmee begon de race eigenlijk al goed.

De vorm was goed: Ik ben al jarenlang aan het trainen hiervoor en dat kwam nu allemaal samen tijdens in deze ene race. Ik heb echt van start tot finish kunnen genieten, ondanks dat het natuurlijk zwaar werd aan het einde. Maar het feit dat ik daar aan het racen was en mijn doel aan het behalen was, dat gaf zoveel energie! Het eindigde in een fantastische finish op 9u37, dus ruim onder de tien uur.

Ik had het niet kunnen doen zonder de steun van thuis en van Lifeguard: Hiervoor heel erg bedankt. Ik ga nog een paar dagen nagenieten op dit mooie eiland en dan vol energie weer aan het werk!”

Een impressie van de race: