Week van de werkstress of de ‘back to basics’ week?

In 1999 had 40% van de beeldschermwerkers in Nederland last van RSI. Een grote ‘Stop RSI’-campagne zou er wat aan moeten doen, maar in 2001 stopte de campagne want die zou alleen maar leiden tot meer klachten. De kritiek van de Gezondheidsraad: RSI was een containerbegrip waar teveel klachten in onder werden gebracht. De term RSI werd vervangen door KANS (klachten armen, nek, schouders) en het aantal klachten verminderde. De naam KANS was bovendien een stuk positiever, en klachten bleken vaak tijdelijk van aard. Voor mensen met langdurige KANS kwam de nadruk te leggen op cognitieve gedragstherapie.

In november hebben we de Week van de Werkstress. Ik ben benieuwd hoe lang die term nog blijft bestaan. Werkstress is zeker een container begrip en stress gerelateerde klachten zijn er zowel op het fysieke als mentale vlak. Bovendien is stress ook gerelateerd aan iemands persoonlijkheid en leefomstandigheden. Zeker in de huidige tijd is werkstress moeilijk los te zien van ‘privé stress’, om het maar zo te noemen. Werk en privé lopen door elkaar heen en stressklachten zijn daar misschien wel het logische gevolg van. Als het goed is, is stress tijdelijk van aard. En we hebben stress nodig: ons lichaam en geest functioneren uitermate goed als we een deadline moeten halen. Waar we echter niet zo goed tegen kunnen is chronische stress – en die komt tegenwoordig voort uit een combinatie van factoren. Het altijd maar bereikbaar zijn, eerder genoemde interferentie tussen werk en privé, gebrek aan keuzes maken, de snelheid van veranderingen en toekomstonzekerheid.

Het lijkt wel of stress onlosmakelijk verbonden is aan onze huidige manier van leven, waarbij we onmetelijk veel informatie moeten verwerken. Ligt de oplossing dan in een andere benaming? Of in cognitieve gedragstherapie? Natuurlijk helpen stressmanagement trainingen om iemand weerbaarder te maken. En als je vitaler bent, ben je stressbestendiger. Maar de oorzaak ligt volgens mij simpelweg in onze moderne manier van samenleven. Ons brein dat miljoenen jaren geëvolueerd is, heeft gewoon moeite met de huidige informatie overload. Misschien moeten we de Week van de Werkstress eens inrichten zoals het vroeger was: geen mobiele telefoons, geen TV, alleen fax en vaste telefoon op kantoor, op de fiets naar het werk, eten van het land, een avondwandeling en met de kippen op stok. Ben benieuwd hoe iedereen zich dan voelt. Ik zou het de ‘back to basics’ week noemen – al was het maar 1 dag…

Wilt u mijn columns ontvangen? Schrijf dan in voor de Lifeguard Update.

Bronnen:
Theo Compernolle – Ontketen je brein
Witte Hoogendijk & Wilma de Rek – Van big bang tot burn out
Intermediair – RSI: waar is het gebleven?