Week van de werkstress – 14 t/m 17 november

Te veel stress is een veel voorkomend probleem op de werkvloer. Eén op de 7 werknemers heeft last van werkstress. En bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Reden voor het Ministerie van SZW om de Week van de Werkstress in het leven te roepen en een campagne Check Je Werkstress te starten. Veel bedrijven organiseren activiteiten in het kader van deze week, waaronder ook klanten van Lifeguard.

Stress kan diverse oorzaken hebben. Gebrek aan autonomie, gevoel van onveiligheid of een ongezond leefpatroon zijn enkele voorbeelden. Vanuit Lifeguard zien we dat veel mensen slecht in staat zijn om tijd in te ruimen voor herstelmomenten die ervoor zorgen dat stresshormonen dalen. Het kan soms een eenvoudige stap zijn om slaap meer prioriteit te geven en eerder ‘uit’ te gaan. Slaap is een onderdeel van je dagelijkse ritme en begint niet op het moment dat je besluit om naar bed te gaan.
Veel mensen hebben het idee dat ze continu bereikbaar moeten zijn, maar het kan ook anders. In Scandinavië zien we mooie voorbeelden waar organisaties duidelijk afspraken maken wanneer collega’s wel en niet bereikbaar zijn. In onze workshops ervaren we die trend ook steeds vaker. Wanneer staan we aan? Wanneer staan we uit? Always on, never done houdt bijna niemand vol.