Van profschaatser naar ondernemer in vitaliteit

Leestijd: 3 minuten

Delta Lloyd interviewde Martin Hersman voor de rubriek ‘Denk in doen’ op haar website:

Het voorkomen van ziekteverzuim is een belangrijk vraagstuk bij veel bedrijven. Hoe zorg je nu voor een vitale werkomgeving? Oud-topschaatser Martin Hersman pleit met zijn bedrijf Lifeguard voor fitte werknemers. “Wist je dat je met efficiënt ademhalen veel energie bespaart?”

Bij een bedrijf dat organisaties helpt vitaler te worden en zo duurzaam beter te presteren, kan het niet anders of het barst er op het kantoor van de attributen voor een gezonde werkomgeving. Zo staan er in de glazen werkkamers van Lifeguard racefietsen tegen de wanden, medewerkers staan rustig te bellen achter hun stabureau en om 11 uur gaat er iedere dag een belletje door het kantoorpand: een teken dat iedereen vanaf dan een uur geconcentreerd kan gaan werken. En bij een fit kantoor, hoort natuurlijk een fitte manager.

Ontwikkeling
Die titel is wel besteed aan oud-topschaatser Martin Hersman, die sinds anderhalf jaar partner is bij Lifeguard. Ondanks dat hij al vijftien jaar geleden stopte als professioneel schaatser, traint hij nog steeds zes keer in de week. Hij stond onlangs zelfs in de Men’s Health over zijn voorliefde voor de ‘burpee’: een fitness-oefening waarbij je een sprong combineert met een push-up. “Mijn collega’s maken er de hele tijd grapjes over, vooral omdat de kop van het stuk luidde ‘een echt burpee-beest’. Dan vraag je er ook een beetje om.”

Wegkapitein
Het onderwerp vitaliteit heeft altijd al de interesse gehad van Hersman. “In het schaatsteam was ik ook altijd de coach binnen de groep. De wegkapitein, ondanks al die tweede en derde plekken,” zegt hij met een zelfspottende grijns. “Ik houd ervan om het prestatievermogen van mensen te verbeteren. Dat doe ik nu ook bij Lifeguard. Wij helpen organisaties vitaler te maken. Vitaler houdt in dat medewerkers fit zijn, gemotiveerd en klaar om goede prestaties te leveren. De insteek is dus niet: hoe krijgen we die 4 procent ziekteverzuim omlaag? Maar andersom: hoe ga ik die 96 procent helpen grip op hun energie te krijgen? Afname van het (langdurig) ziekteverzuim is dan een logisch gevolg.”

Levensstijl
Een belangrijk deel van de oplossing bestaat uit het fitter maken van je werknemers en daar als leider een visie op hebben. Wie nog dacht dat eten, slapen of sporten niet het pakkie an is van de baas, heeft het volgens Hersman mis. “We pakken bij dit soort projecten de hele levensstijl van de werknemers aan. Dat moet ook wel, in een werkomgeving waarbij het werk door je telefoon 24 uur per dag doorgaat. Essentieel is dat we werken aan een ‘uit’ en een ‘aan’-knop bij mensen. Ga niet om negen uur ’s avonds nog je mail checken, maar focus je energie. Dán pas kun je pieken.”

Melancholisch
Om die focus te bereiken, trekt hij graag de metafoor naar sporten op topniveau. Topsporters zijn namelijk kampioen in focussen. “Toen ik sportte was er altijd één hele duidelijke stip aan de horizon: de Olympische Spelen, een WK of een EK. Daar waren al je handelingen op gefocust. In een kantoorbaan komen er wel tien lastige vragen op een dag voorbij. Daarom moet je een duidelijk doel stellen in je werk, zoals een topsporter, om je energie goed te kunnen verdelen en te bepalen welke vraag belangrijk is en welke niet.”

Efficiënt ademhalen
Werknemers moeten zich dus bewust afvragen: waar wil ik mijn energie aan besteden? Ook een vanzelfsprekend iets als ademhalen stelt Hersman ter discussie. “Wist je dat mensen 10 tot 12 uitademingen per minuut doen, terwijl zes ook genoeg is? Kun je heel veel energie op besparen!” Ook organiseert Lifeguard interactieve trainingen op het gebied van slaap & ritmiek, doelen stellen en reflectie. “Reflectie is een belangrijk onderwerp. Wij duiken na deze meeting meteen weer in onze telefoon: hebben we mails of appjes gemist? Maar zou het niet beter zijn om eerst eens even tien minuten te reflecteren over waar we het over hebben gehad en wat we daarmee willen doen?”

Schaatsbaan
Ondanks dat Hersman blij is met zijn nieuwe levensinvulling, kan hij nog wel eens terugverlangen naar zijn tijd als schaatser. “Soms word ik wel eens melancholisch als ik in de file sta en Jac Orie stuurt me foto’s door vanaf de schaatsbaan in Inzel. Gelukkig ben ik door mijn commentatorwerk bij de NOS nog op een leuke manier betrokken bij de sport.

In 2003 stopte Hersman als profschaatser en ging hij het bedrijfsleven in. “Een flinke overstap. Mijn salaris ging drastisch omlaag en ik zat hele dagen bij KPN op zo’n grote werkvloer achter een schotje te bellen. Toen dacht ik wel eens: waar ben ik aan begonnen?” Na zijn tijd bij KPN kwam hij bij NU.nl terecht, om in 2016 te switchen naar Lifeguard. “Alle topsporters hebben moeite om opnieuw hun drive te vinden. Ik ook. Bij KPN kwam ik er achter dat ik geen corporate jongen ben. Nu ik bij een kleiner bedrijf zit, waar ik meer zelf doe én me bezig mag houden met het energizen van mensen, voel ik helemaal op mijn plek. Ook omdat het echt loont als je moeite steekt in de fitheid van medewerkers: mentaal en fysiek. Vitaliteit is tegenwoordig een essentiële businessfactor. En… dat geldt voor elke organisatie!”

Bron: http://www.deltalloyd.nl/denkindoen/artikel/249980/Martin-Hersman-verzuim