Management SZW geïnspireerd over ‘vitaal leidinggeven op afstand’

“Iedereen was enthousiast over de bijdrage van Lifeguard aan de conferentie. Managers waardeerden de aandacht voor vitaliteit, de praktische tips en het interactieve karakter.” Organisatieadviseur Jantine van Soolingen en MD-consultant Lisette Otto van het ministerie van SZW blikken tevreden terug op de managementconferentie die ze samen organiseerden. Op donderdagochtend 26 november kwamen 90 managers bijeen voor een ruim twee uur durende online meeting over het thema ‘leidinggeven in coronatijd’, waarbij vitaliteit en veerkracht centraal stonden. Jantine: “Sep Visser en Dillianne van den Boogaard hebben een mooi en energiek onderdeel neergezet. Niet alleen theorie, maar ook ruimte voor reflectie en interactie. Precies waar leidinggevenden op zaten te wachten!”

Aandacht voor vitaliteit dubbel belangrijk

Lisette: “Door de coronacrisis hebben onze mensen een enorm drukke tijd achter de rug, er is heel hard gewerkt. Het is dus extra belangrijk om te letten op je eigen vitaliteit en die van je team. Jantine en ik hebben met verschillende leidinggevenden gesproken en er was echt behoefte aan inspiratie en praktische informatie met betrekking tot de thema’s vitaal leiderschap en leidinggeven op afstand. Vandaar de keuze van het thema. Voor de invulling hebben we Lifeguard gevraagd omdat ze afgelopen jaren ons vitaliteitsprogramma Regie op je Energie verzorgden.”

Blijven investeren in elkaar en vitaliteit

Jantine: “Na het openingswoord heeft Sep Visser (CCO Lifeguard) een TED Talk-achtige presentatie gegeven over ‘Vitaal leiderschap in een veeleisende wereld’. Gevolgd door een interactieve sessie met Dillianne van den Boogaard (Senior adviseur Team- en Leiderschapsontwikkeling bij Lifeguard) over ‘Leidinggeven op afstand’. Dit deel bood ruimte voor reflectie en het delen van tips & tricks in break out rooms en via de chat. Het was echt een praktische sessie, met vragen als ‘hoe hou je zicht op je eigen energie en die van je medewerkers, hoe zorg je voor een goede werk-privébalans terwijl je thuis werkt,  hoe zorg je voor cohesie in het team, waar let je op bij online teammeetings?’. Yuri van Geest (specialist ‘singularity’, een term die de exponentiële ontwikkeling in de technologie beschrijft) was de derde spreker. Zijn presentatie ging over technologische en maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op de manier van werken in de toekomst.”

Lisette: “Ons doel was om de deelnemers even uit hun dagelijkse werk te laten stappen en ze te inspireren met nieuwe inzichten. Maar ook om collega’s met elkaar in verbinding te brengen, om samen te reflecteren en ervaringen uit te wisselen. Ik heb van diverse managers gehoord dat we daarin geslaagd zijn. Ook leuk om te horen dat een aantal van hen de tips direct heeft toegepast, anderen hebben zich voorgenomen weer even scherp te zijn op hun gedrag.” Jantine: “Bijvoorbeeld op tijd rust nemen. Zoals Sep het in zijn presentatie verwoordde ‘Topsport is niet 24/7 presteren: na een prestatie volgt herstel’.”