De Lifeguard 5: Wat kan het bedrijfsleven leren van topsport?

Wat onderscheidt topsporters en high performers en wat kan het bedrijfsleven daarvan leren?

1: Singletasking

In veel organisaties doen teveel mensen teveel tegelijk. Daardoor is aan het einde van de week vaak te weinig afgerond. Het werkt beter om juist niet te multitasken, maar slechts één ding tegelijkertijd te doen. Een schaatser whatsappt tenslotte ook niet tijdens de training.

2: Herstel

Rust is de basis voor presteren. Leer om van herstel een prioriteit te maken. Niet alleen ’s nachts, door voldoende slaap te pakken, maar ook overdag door aandacht te schenken aan reflectie en rust. Bijvoorbeeld tijdens een kort wandelingetje na de lunch – zonder telefoon.

3: Voorbereiding

Zonder geslepen schaatsen ben je kansloos. Waarom gaan dan zoveel mensen onvoorbereid een afspraak in? Omdat ze denken dat het tijd kost. Maar een goede voorbereiding is het halve werk.

4: Eigenaarschap

Uiteindelijk is maar één persoon verantwoordelijk voor hoe je presteert: jijzelf. Het is gemakkelijk om te wijzen naar collega’s. Of naar ‘de processen’. Maar wat heb jíj eraan gedaan? Een ongemakkelijke vraag misschien. Maar stel hem eens aan jezelf.

5: Focus op het proces

Echte toppers zijn meesters in het focussen op hun taak binnen een proces. Want alleen het eindresultaat voor ogen werkt blokkerend. Dat vergt oefening en training. Maar juist hier kunnen veel organisaties en leiders grote winst behalen.

Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en verantwoordelijk voor een scala aan klanten in diverse sectoren. Bij Lifeguard wil hij mensen, teams en organisaties helpen hun energie beter te richten en beter te laten presteren.


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!