Wat is mentale veerkracht?

Als werkgever wil je dat je mensen lekker in hun vel zitten en goed hun werk doen. Dat ze energiek en veerkrachtig zijn. Maar wat is mentale veerkracht precies en hoe kan je je medewerkers helpen om veerkrachtiger te worden?

Mentale veerkracht wil zeggen dat je effectief om kunt gaan met stress, tegenslagen en veranderingen. Je komt er bovenop, wat er ook gebeurt. Veerkracht is een cruciale eigenschap die mensen in staat stelt om uitdagingen te overwinnen en zich aan te passen aan nieuwe situaties. De betekenis van veerkracht gaat verder dan alleen het omgaan met moeilijkheden of nare gebeurtenissen; het gaat ook om het vermogen om te groeien en te leren van de situatie. Een mentaal veerkrachtige medewerker heeft de emotionele sterkte om in moeilijke tijden stabiel en effectief te blijven functioneren. Net zoals riet dat meebuigt in harde wind, maar daarna terugveert in plaats van breekt.

Veerkracht kan worden gezien als een combinatie van mentale flexibiliteit, emotionele controle en een positieve kijk op het leven. Er zijn verschillende definities voor mentale veerkracht. Sommige benaderingen leggen de nadruk op aangeboren eigenschappen, terwijl andere zich richten op aangeleerde vaardigheden en omgevingsfactoren. Wat deze theorieën gemeen hebben, is dat ze erkennen dat veerkracht niet statisch is; het kan worden ontwikkeld en versterkt. Het is een dynamisch proces en geen persoonlijke superkracht die je toevallig wel of niet bezit.

Het belang van mentale veerkracht voor je medewerkers

In de moderne werkomgeving, waar veranderingen snel en onvoorspelbaar kunnen zijn, is mentale veerkracht essentieel voor medewerkers. Medewerkers met een grote mentale veerkracht, zijn beter in staat om met (werkgerelateerde) stress om te gaan, blijven productief tijdens drukke periodes en herstellen sneller van tegenslagen. Dit vermogen om veerkracht op het werk te tonen, leidt niet alleen tot een betere individuele prestatie, maar ook tot een positievere werkomgeving: goede energie is besmettelijk!

Voor organisaties zijn de voordelen van veerkrachtige werknemers talrijk. Een veerkrachtig team kan beter omgaan met uitdagingen zoals reorganisaties, teruglopende resultaten of veranderingen in de markt. Dit verhoogt de algehele bedrijfscontinuïteit en vermindert het risico op burn-out onder medewerkers. Investeren in de mentale veerkracht van je medewerkers kan daarom aanzienlijke voordelen opleveren, zowel op individueel als op organisatieniveau.

Mentale veerkracht vergroten

Als werkgever is het dus verstandig om je medewerkers te helpen hun mentale veerkracht te vergroten. Hieronder volgen vijf tips om veerkracht te verbeteren op het werk:

  1. Bevorder een positieve mindset: Een optimistische kijk op zaken helpt medewerkers om uitdagingen beter aan te kunnen. Als organisatie kun je hieraan bijdragen door duidelijk te communiceren waar het werk voor staat en hoe het bijdraagt aan de organisatiedoelstelling (de ‘purpose’). Wanneer medewerkers weten waar ze het voor doen en daar voldoening uit halen, neemt hun mentale veerkracht toe. Leidinggevenden kunnen regelmatig het belang van het werk benadrukken en aansluiten bij wat medewerkers motiveert.
  2. Ontwikkel sterke sociale netwerken: Steun van de leidinggevende en collega’s is cruciaal voor het versterken van veerkracht. Organisaties kunnen een ondersteunende cultuur creëren door te benadrukken dat het belangrijk is om voor elkaar klaar te staan en samen op te trekken. Dit kan worden versterkt door het organiseren van gezamenlijke activiteiten, informele bijeenkomsten en mogelijkheden voor medewerkers om met elkaar te sparren. Op deze manier kan je als organisatie de onderlinge band en steun tussen collega’s versterken.
  3. Stimuleer fysieke activiteit: Fysieke activiteit draagt niet alleen bij aan de lichamelijke gezondheid, maar ook aan de mentale veerkracht. Biedt je medewerkers bijvoorbeeld sportfaciliteiten aan, stimuleer (gezamenlijke) deelname aan sportevenementen en promoot actieve pauzes tijdens de werkdag.
  4. Stel realistische doelen: Het stellen van haalbare doelen is cruciaal voor het behouden van motivatie en focus, vooral in uitdagende situaties. Als organisatie is het belangrijk om samen met medewerkers realistische en duidelijke doelen te stellen. Dit helpt niet alleen om de werkdruk beheersbaar te houden, maar zorgt er ook voor dat medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt en hoe ze dit kunnen bereiken.
  5. Geef medewerkers de ruimte om hun veerkracht te versterken: Veerkracht kan op verschillende manieren worden versterkt, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van de medewerker. Organisaties kunnen hierin ondersteunen door flexibiliteit te bieden, bijvoorbeeld in werktijden en door mogelijkheden te creëren voor persoonlijke ontwikkeling. En maak vitaliteit en mentale gezondheid bespreekbaar, zodat mensen eerder hulp vragen als ze het moeilijk hebben.

Door aan de slag te gaan met bovenstaande adviezen en deze te integreren in het werkbeleid, kunnen organisaties bijdragen aan het vergroten van de mentale veerkracht van hun medewerkers, wat leidt tot een meer gebalanceerde en productieve werkomgeving.

Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen zijn onvermijdelijk, zowel in het leven als op het werk. Hoe medewerkers en hun managers met tegenslagen omgaan, kan een groot verschil maken in de uitkomst. Hier zijn enkele belangrijke stappen voor leidinggevenden om hun teamleden te helpen bij het omgaan met tegenslagen:

  1. Herken en erken emoties en gedachten: Het is belangrijk om eerst de emoties en gedachten die gepaard gaan met een tegenslag te herkennen en te erkennen. Als leidinggevende kun je een omgeving creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om hun emoties te uiten. Vraag je medewerker wat die nodig heeft om weer rustig te worden, voordat je mogelijke oplossingen bespreekt.
  2. Biedt ondersteuning: Zorg ervoor dat medewerkers weten dat ze niet alleen staan in moeilijke tijden. Faciliteer ondersteuning door mentorprogramma’s, teamoverleg of toegang tot professionele hulp aan te bieden. Als leidinggevende kun je een cultuur bevorderen waarin het normaal is om steun te zoeken en elkaar te helpen.
  3. Leer van de ervaring: Na het erkennen van emoties en het aanbieden van steun, is het belangrijk om te reflecteren op de gebeurtenis. Moedig medewerkers aan om te leren van de ervaring en bespreek gezamenlijk wat er in de toekomst anders kan. Dit versterkt niet alleen de individuele veerkracht, maar ook die van het team als geheel.
  4. Regel (extra) tijd voor herstel: Tegenslagen het hoofd bieden kost vaak veel energie. Het is daarom essentieel om medewerkers de ruimte te geven om te herstellen. Plan extra tijd in om bij te komen van de emoties, zodat je medewerker daarna weer met frisse moed aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld aan flexibelere werkuren of een periode met wat minder taken.

Door deze aanpak te volgen, kan je als leidinggevende medewerkers effectief ondersteunen bij het omgaan met tegenslagen en zo bijdragen aan een vitaler werkklimaat.

Mentale veerkracht bij Lifeguard

Lifeguard biedt een specifiek vitaliteitsprogramma voor het vergroten van mentale veerkracht en focus. Dit programma is ontworpen om zowel medewerkers als organisaties te helpen bij het versterken van mentale veerkracht. Dit programma helpt medewerkers om te gaan met werkdruk en tegenslagen en focus te behouden.

Meer weten over hoe deze aanpak jouw organisatie kan ondersteunen? Bekijk dan ons Programma Mentale veerkracht en focus en ontdek hoe je het welzijn en de prestaties van je medewerkers kunt verbeteren.