Q&A healthchecks

Leestijd: 3 minuten

Sinds begin 2024 ziet onze health check er anders uit. Op deze pagina lichten we onze keuzes toe.

Wat is er precies anders aan jullie healthchecks?

We gaan ‘back to basics’ en meten alleen wat er toe doet, aansluitend op uitdagingen die mensen hebben in onze huidige maatschappij. De healthchecks van Lifeguard bestaan nog steeds uit 3 delen: een online vragenlijst, fysieke metingen en een gesprek met de coach.
Maar die fysieke metingen hebben we aangepast. We gaan voor een laagdrempelige,
de-medicaliserende aanpak zonder bloedprikken en bloeddrukmeting*. We meten geen cholesterol- en glucosewaarden meer: glucose meten heeft alleen zin als iemand nuchter is en voor cholesterol wordt nuchter zijn aanbevolen.
Wat meten we wel: uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, coördinatie/balans, lichaamssamenstelling en balans autonome zenuwstelsel.

Waarom deze metingen?

De belangrijkste fysieke uitdagingen waar medewerkers in de 21e eeuw mee te kampen hebben zijn bewegingsarmoede en het vermogen om het lichaam in ‘oplaadstand’ te zetten. We hebben zes factoren geïdentificeerd die hiermee samenhangen, die goed te meten zijn en een helder beeld geven van iemands functionele lichamelijke fitheid. De scores op deze factoren brengen we in kaart met een semigestructureerd interview plus een aantal fysieke testen.
We meten wat relevant is gezien de uitdagingen die mensen hebben in de huidige maatschappij. Het zijn bovendien factoren waar ze zelf in grote mate invloed op uit kunnen oefenen.
Voor metingen van bloeddruk, glucose, cholesterol, audio en visus verwijzen we graag naar de huisarts, audicien en opticien*.

*Zijn deze ’traditionele’ metingen toch gewenst binnen je organisatie? We gaan hierover graag in gesprek met de bedrijfsarts.

Is deze aanpak wetenschappelijk onderbouwd?

De factoren voor functionele lichamelijke fitheid zijn gebaseerd op het gedachtegoed van het zeer gerenommeerde instituut American College of Sports Medicine. De validiteit van de bijbehorende testen blijkt uit verschillende onderzoeken, gepubliceerd in relevante wetenschappelijke tijdschriften zoals ‘International Journal of Public Health’ en ‘American Journal of Preventive Medicine’.

Hoe kwalificeren jullie de uitkomsten van de metingen?

Voor de zes factoren bestaan (internationale) normen, ook wel richtlijnen of standaarden genoemd. De normen zijn vaak gebonden aan leeftijd en geslacht. Voor de meeste maten krijg je een score van 1-5 (zeer ongunstig tot zeer gunstig). Onze coaches zijn opgeleid om de healthchecks op de juiste manier uit te voeren en het gesprek aan te gaan met de deelnemer over de uitkomsten, in relatie tot de normen. Met de klant wordt afgesproken in welke gevallen er doorverwezen wordt door de coach en op welke manier.

Kan de deelnemer het resultaat van zijn healthcheck bekijken?

Ja, de deelnemer krijgt een persoonlijke rapportage die in te zien is via ons portaal.
De gegevens van deelnemers worden strikt vertrouwelijk behandeld en vallen onder de AVG – Algemene Verordening Gegevensbescherming. Buiten de persoonlijke coach krijgt niemand inzage in deze persoonlijke gegevens, ook de leidinggevende(n) niet.

Voorafgaand aan de metingen krijgt de deelnemer een kaart om samen met de coach een subjectieve inschatting te maken van de score op de verschillende variabelen. De daadwerkelijke scores worden door de coach op de kaart ingevuld. Zo neemt de deelnemer gelijk ‘het resultaat’ mee naar huis.

Kwalificeert deze nieuwe healthcheck ook als PMO?

Ja, door de healthchecks aan te laten sluiten bij de RI&E voldoet je organisatie aan haar PMO-verplichting. We kijken dan zowel welke vragenlijsten relevant zijn als naar de fysieke tests. Hierover is overleg met de bedrijfsarts nodig.

Wat zijn de voordelen van de healthchecks ‘nieuwe stijl’ voor mijn organisatie?

  1. Focus op functionele fitheid:
    We meten uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, coördinatie/balans, lichaamssamenstelling en balans autonome zenuwstelsel – deze 6 factoren sluiten aan op de belangrijkste hedendaagse uitdagingen: bewegingsarmoede en omgaan met stress.
  2. De-medicalisering:
    We stappen af van metingen zoals bloeddruk, glucose en cholesterol. In plaats daarvan richten we ons op tests die mensen inspireren en activeren om direct met hun leefstijl aan de slag te gaan.
    En minder ‘false positives’: door af te stappen van medische metingen, voorkomen we onterechte doorverwijzingen en onnodige ongerustheid.
  3. Directe activatie:
    Deelnemers krijgen een kaart mee naar huis met hun scores. Zo worden ze geïnspireerd om meteen aan de slag te gaan met hun vitaliteit.
  4. Hogere betrokkenheid:
    De laagdrempelige tests moedigen medewerkers aan om ervaringen te delen.
  5. Coaching:
    Het gesprek met de coach is een belangrijk onderdeel van de healthcheck. In de praktijk gaan die coachgesprekken doorgaans niet over thema’s als gezonde voeding, stoppen met roken en ontspannen, maar bijna altijd over mentaal-emotionele issues als mantelzorg, rouwverwerking, overgang, financiële zorgen of de werk-privé balans.