Duurzame inzetbaarheid

Lifeguard helpt je bij het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, zodat zij zich in hun leven en loopbaan optimaal kunnen presteren.

Voor veel organisaties is duurzame inzetbaarheid van medewerkers een belangrijk thema. Je wilt dat je medewerkers hun kennis en ervaring optimaal kunnen inzetten en dat zij dit bovendien langere tijd doen. Daarvoor is het van belang dat je medewerkers gezond zijn en voldoende fysieke en mentale energie hebben om hun werk effectief uit te voeren. Gezonde medewerkers hebben bovendien meer plezier in hun werk, zijn gemotiveerder en zijn weerbaarder bij tegenslagen. Het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers is dus een zinvolle investering. Hier helpt Lifeguard je graag bij! Wil je meer weten over wat wij doen en hoe wij jouw organisatie kunnen helpen floreren? Lees snel verder.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Voordat we verder gaan, vraag je je waarschijnlijk eerst af wat duurzame inzetbaarheid is en wat vitaliteit en duurzame inzetbaarheid met elkaar te maken hebben. Duurzame inzetbaarheid betekent dat medewerkers zich in alle verschillende fasen van hun leven en loopbaan optimaal kunnen presteren. Om duurzame inzetbaarheid te bereiken is het van belang dat medewerkers gezond zijn en hun energie goed kunnen managen, kortom: dat zij vitaal zijn.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Duurzaam inzetbare medewerkers komen de productiviteit en de kwaliteit van het werk ten goede, omdat zij hun kennis en ervaring binnen de organisatie kunnen uitbreiden én inzetten. In deze competitieve arbeidsmarkt is dit natuurlijk zeer relevant.

Duurzaam inzetbaarheidsbeleid

Nu je een beter beeld hebt over wat duurzame inzetbaarheid precies inhoudt, rest natuurlijk de vraag: wat kan een organisatie doen aan duurzame inzetbaarheid? Dit vertellen we je graag. Bij het werken naar duurzame inzetbaarheid, worden namelijk zes stappen doorlopen. Deze lichten we hieronder toe.

Analyse

Eerst wordt er een analyse gemaakt van de organisatie en wordt er in kaart gebracht wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. Als werkgever kun je duurzame inzetbaarheid bijvoorbeeld ondersteunen door de werkomgeving te laten aansluiten bij de fysieke en psychologische behoeften van medewerkers in verschillende fasen en hen te leren hoe ze in elke fase hun energie kunnen managen. Hoe ziet de werkomgeving in jouw organisatie eruit? Sluit dit aan bij de behoeften van medewerkers? En hebben jouw medewerkers voldoende kennis over hoe zij hun energie effectief en duurzaam kunnen managen? Hierna is het tijd voor de tweede stap.

Plan van aanpak

Als eenmaal duidelijk is wat er nog moet veranderen, kan er een plan van aanpak gemaakt worden, met als doelstelling de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren.

Interventie-ontwikkeling

Lifeguard adviseert je op basis van de analyse welke interventies relevant zijn voor jouw organisatie en zorgt ervoor dat de interventies aansluiten bij de werkcontext en behoeften van jouw medewerkers.

Implementatie

Nu het plan van aanpak en de interventies duidelijk zijn, is het tijd om de doelstellingen over duurzame inzetbaarheid medewerkers ook te communiceren naar de werknemers zelf. De gekozen interventies worden geïmplementeerd, vergezeld van een goede communicatiecampagne.

Evaluatie

Na de implementatie bekijken we gezamenlijk hoe de plannen zijn verlopen en of de doelstellingen behaald zijn. Welke stappen zijn gezet? Welke winst valt nog te behalen?

Borging

Met de informatie uit de evaluatie bepaal je als werkgever samen met één van onze adviseurs wat de vervolgstappen zijn. Welke onderdelen worden een vast onderdeel van de organisatie? Hoe regel je dit slim in? Deze laatste stap is essentieel in het borgen van duurzame inzetbaarheid in je organisatie.

Wil je de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers verbeteren?

Of ben je benieuwd naar duurzame inzetbaarheid voorbeelden? Neem dan snel contact met ons op! Wij kijken graag mee met jouw situatie en voorzien je van het beste advies. Wij zijn gemakkelijk te bereiken via de telefoon, e-mail of vul het contactformulier in dat op onze website staat. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!