Van werkdruk naar werkplezier: 3 tips om het werkplezier van je medewerkers te vergroten

Elke werkgever heeft er baat bij als zijn medewerkers lekker in hun vel zitten en excelleren op de werkvloer. Vitale medewerkers presteren beter, zijn minder vaak ziek en ervaren minder werkstress.

In onze visie is vitaliteit de belangrijkste pijler voor duurzaam succes van elke organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers elke dag met plezier naar hun werk gaan? Hoe zet je werkdruk om in werkplezier? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan snel onze tips om het werkplezier van je medewerkers te vergroten!

Wat is werkplezier?

Werkplezier betekent dat je het leuk vindt wat je doet en daar energie van krijgt. Hoe kun je dit als werkgever beïnvloeden?

3 tips om het werkplezier van je medewerkers te vergroten

Meer werkplezier bij je medewerkers bereik je als volgt:

1. Toon je waardering

Geef je medewerkers zo nu en dan een compliment. Uit onderzoek is gebleken dat betekenisvol werk een belangrijke factor is die veel bijdraagt aan het verhogen van werkplezier. Medewerkers horen graag dat hun bijdrage gewaardeerd wordt en dat ze er toe doen! Het is dus erg belangrijk dat leidinggevenden hun waardering naar medewerkers uiten. Bijvoorbeeld door het geven van een compliment. Dit hoeft niet altijd werkgerelateerd te zijn, je kan er ook voor kiezen om juist een compliment te maken over een persoonlijke prestatie. Oprechte aandacht zal medewerkers een enorme boost geven en daarmee hun werkplezier vergroten.

2. Biedt ruimte voor zelfontplooiing

Geef je medewerkers de kans om zich te ontplooien binnen je organisatie. Dit kan je realiseren door medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven. Geef ze de ruimte om met eigen oplossingen te komen. Medewerkers die actief invloed kunnen uitoefenen op hun werkzaamheden voelen zich meer van toegevoegde waarde en ervaren meer plezier in hun werk. Je kunt opleidingen en trainingen aanbieden, maar denk ook eens aan meeloopdagen met meer ervaren collega’s of een ‘stage’ op een andere afdeling.

3. Creëer een gezond en veilig werkklimaat

Zorg dat je medewerkers gezond en veilig kunnen werken in een zo prettig mogelijke werkomgeving. Een vitale cultuur op de werkvloer zal het werkplezier van jouw medewerkers vergroten. Ga het gesprek aan met je medewerkers over het effectief managen van hun energie en omgaan met werkdruk. En geef zelf het goede voorbeeld! Een andere belangrijke factor is de verbondenheid tussen collega’s. Je kunt de onderlinge verbondenheid vergroten door je medewerkers te betrekken in het vieren van zakelijke successen of door samen een (sportieve) activiteit te ondernemen.

Vitaliteitsprogramma bij Lifeguard

Van werkdruk naar werkplezier? Lifeguard helpt je met een aanpak op maat. Met uitgekiende vitaliteitsprogramma’s, verzorgd door inspirerende trainers, bevlogen coaches en gerund door doelgerichte projectleiders. Ga samen met ons aan de slag en verhoog de vitaliteit en het werkplezier van je medewerkers.

We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen. Onze specialisten verdiepen zich graag in de vragen en ambities van je organisatie en adviseren over een effectieve oplossing.