Winnen doen we door rust te nemen

Paul Gerla, bestuursvoorzitter Kempen Capital Management, schreef een intern blog over het vitaliteitsprogramma van Lifeguard. Wij mochten het doorplaatsen:

“Ik heb deze week tachtig uur gewerkt. Vannacht om 2 uur was ik pas klaar. Werk gaat voor het meisje.” Voor mij zijn dit zinnen die in rap tempo tot het verleden gaan behoren. Ook ik dacht vroeger dat harder werken de verbeterde versie van hard werken was. Niets blijkt minder waar.
Vorig jaar begonnen we bij Kempen met Kempen Vitaal. Meer dan 100 medewerkers volgen het programma, bestaand uit een individueel coachingtraject en verschillende trainingssessies. Ook ikzelf mocht meedoen. Ongetwijfeld hebben velen van jullie al de grappen gehoord over het feit dat ik een desk fiets heb, waar ik een uur per dag op fiets en dat ik sommige meetings niet meer standaard op kantoor doe, maar naar buiten ga en het gesprek wandelend voer in het Beatrixpark. (Een gesprek met Paul is a walk in the park).

Maar behalve een paar goede grappen over mijzelf heeft Kempen Vitaal me enorm veel opgeleverd. Sterker: het heeft mijn wereld veranderd. Zo leerde ik dat altijd hard werken en continu in een flow zijn, in tegenstelling tot wat ik dacht, helemaal niet goed is. Juist het bewust inbouwen van ontspanningsmomenten maakt dat ik in staat ben om op belangrijke momenten te pieken. Werken is in die zin te vergelijken met topsport. Een marathonloper loopt ook niet iedere dag 42 kilometer, maar plant zijn trainingen zorgvuldig met veel rust. Joop Zoetemelk zei ooit: ik win de Tour de France in bed. Juist het uitrusten maakt je beter.

Medewerkers van KCM hebben zich met veel enthousiasme ingezet voor dit programma. Het is zelfs zo dat 100% van de deelnemers het programma aanbeveelt aan collega’s. Er is bewustzijn ontstaan rondom vitaliteit, veerkracht en prestatievermogen. Deelnemers zien in welke rol zij hierin zelf hebben. Onlangs ontvingen we de eerste resultaten die ik graag met jullie deel.

Successen
Over het algemeen zijn de deelnemers aan het KCM Vitaal programma vitaler geworden. De Corporate Vitality Index (CVI) is na afloop van het programma met 0,3 gestegen naar 6,9. Deelnemers van KCM zijn op vrijwel alle onderdelen van de CVI vooruit gegaan: men ervaart meer energie op het werk, een betere mentale gezondheid en voelt zich lichamelijk fitter. Deelnemers zijn beter in staat hun fysieke, emotionele en mentale energie te managen. De risico’s op verzuim zijn hiermee afgenomen.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten. Ruim de helft van de deelnemers geeft zichzelf een onvoldoende voor het vrijmaken van tijd voor herstel en ontspanning. Ondanks een goede fysieke gezondheid bewegen deelnemers onvoldoende matig intensief gedurende de dag. Deelnemers geven meermaals aan dat zij moeite hebben om zich te concentreren op de werkvloer. 47% van de deelnemers kan zich onvoldoende focussen tijdens het werk. Deelnemers hebben moeite met het delen van emoties. Ondanks dat deelnemers hierin stappen hebben gemaakt, blijft het een punt van aandacht. Deelnemers hebben moeite met hun taakeisen, het werk wordt als zwaar ervaren. In combinatie met een cultuur waar het niet gebruikelijk is om je kwetsbaar op te stellen kan dit leiden tot spanningsklachten.

Jullie begrijpen dat ik me die aanbevelingen aantrek. Samen met verschillende mensen binnen KCM werken we aan concrete verbeteracties. We geloven in een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat maakt ons niet alleen gelukkiger, maar ook succesvoller. Dus winnen van de competitie doen wij voortaan door rust te nemen.