Teamdynamiek, wat is het en hoe verbeter je dit?

Wat is teamdynamiek?

Teamdynamiek verwijst naar de onzichtbare krachten die de prestaties en het gedrag van een team beïnvloeden. Als je naar een team kijkt, zie je in eerste instantie het zichtbare gedrag: de interacties tussen teamleden, de samenwerking en het proces van besluitvorming. Dit gedrag ontstaat echter niet zomaar, het wordt veroorzaakt door allerlei patronen die horen bij groepsvorming. Deze patronen samen noemen we teamdynamiek. We kennen allemaal wel een team met een negatieve teamdynamiek: gedoe, conflicten en moeizame besluitvorming zijn daar aan de orde van de dag. Een positieve teamdynamiek bevordert juist de productiviteit en de kwaliteit van het werk en draagt bovendien bij aan een verbeterde werksfeer. Het maakt een team effectiever.

Het belang van teamdynamiek

Onze teamcoaches zien telkens weer in de praktijk dat het belang van teamdynamiek groot is. Wanneer de teamdynamiek positief is, kan dit leiden tot effectieve teams die in staat zijn om complexe problemen op te lossen en doelen te bereiken. Positieve teamdynamiek bevordert vertrouwen, open communicatie en samenwerking binnen het team. Omgekeerd kan negatieve teamdynamiek leiden tot conflicten, slechte communicatie en een gebrek aan samenwerking, wat de productiviteit en het succes van het team kan ondermijnen. Daarom is het essentieel om teamdynamiek in kaart te brengen en actief te werken aan het verbeteren ervan om zo het volle potentieel van het team te benutten.

Teamdynamiek verbeteren

Het verbeteren van teamdynamiek vraagt om gerichte inspanningen en strategieën. Maar hoe pak je dat aan? Hier zijn enkele praktische tips:

  1. Open communicatie bevorderen: Zorg voor een omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om hun ideeën en zorgen te uiten zonder angst voor negatieve consequenties. Dit kan de samenwerking en innovatie binnen het team stimuleren.
  2. Vertrouwen opbouwen: Vertrouwen vormt de basis van een effectief team. Werk aan het opbouwen van vertrouwen door transparant te zijn en beloftes na te komen.
  3. Heldere doelen stellen: Zorg ervoor dat alle teamleden dezelfde doelen voor ogen hebben en begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Dit helpt om iedereen op één lijn te houden en zorgt voor een gezamenlijke focus.
  4. Regelmatige feedback: Geef en ontvang regelmatig feedback om prestaties te verbeteren en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.
  5. Teamvaardigheden leren: Ook teams met zeer ervaren individuen kunnen als team een negatieve dynamiek ontwikkelen. Door als team de ontbrekende vaardigheden aan te leren, kun je deze dynamiek ombuigen naar een effectieve ondersteuning van het werk.

De bekendste teamdynamiek modellen

Er zijn verschillende modellen die helpen bij het begrijpen en begeleiden van teamdynamiek. Een bekend model is het Tuckman model, dat de fasen van teamontwikkeling beschrijft: Forming – Storming – Norming – Performing –Adjourning. Dit model helpt teams om te begrijpen in welke fase ze zich bevinden en wat ze kunnen doen om naar de volgende fase te evolueren.

Een ander veelgebruikt model is het Belbin Teamrollen model. Dit model identificeert negen verschillende rollen binnen een team, zoals de coördinator, de monitor, en de uitvoerder. Het Belbin model helpt teams om de sterke punten van elk lid te herkennen en effectief te benutten.

Bij Lifeguard voegen we aan deze modellen een energieperspectief toe bij de verbetering van teamdynamiek. Dit houdt in dat we ook kijken naar de energiebalans binnen het team en gedragingen die energie versterken of juist onttrekken. Hoe beter de energiebalans in het team, hoe beter het team in staat zal zijn om hun dynamiek te verbeteren. Tegelijkertijd biedt het energieperspectief voor teamleden een gemakkelijke manier om dynamieken te herkennen en bespreekbaar te maken. Door te focussen op gedrag en de energie in het team bespreekbaar te maken, ontstaat er een gedeelde taal. Dit geeft de teamleden concrete handvatten om hun dynamiek positief te beïnvloeden.

Teamdynamiek binnen de organisatie

Om de teamdynamiek binnen jouw organisatie te optimaliseren, biedt Lifeguard een speciaal teamcoachtraject aan: ‘Inspirerend en soepel samenwerken als team’. Dit traject is ontworpen om teams te helpen beter samen te werken door in te spelen op de specifieke behoeften en uitdagingen van het team. Het traject richt zich op het versterken van communicatie, het opbouwen van vertrouwen en het verbeteren van de algehele energie en dynamiek binnen het team. Hierdoor kunnen teams niet alleen hun gezamenlijke doelstellingen effectiever bereiken, maar ook een positievere werkomgeving creëren