De waarde van verstillen en vertragen

Bij Lifeguard is ‘Wij worden wat we aanbieden en ontwikkelen onszelf’ één van onze guiding principles. Onlangs nam ik deel aan een wilderness trail, waar ik bewust alle technologie achterliet en alleen de natuur en mijn reisgenoten om me heen had. Gedurende deze week, waarin momenten van stilte een belangrijke rol speelden, herontdekte ik een innerlijke rust die ik lang was kwijtgeraakt. Het bood me de gelegenheid tot reflectie, het heroverwegen van prioriteiten en het terugvinden van mijn drijfveren.

In een wereld die bol staat van prikkels – van eindeloze berichten in groepsapps tot back-to-back meetings en de zorg voor jonge kinderen, etc. – besefte ik dat ik zelf ook bijdroeg aan deze hectiek. Waarom hardloop ik altijd met oordopjes in? Waarom luisterde ik tijdens autoritten steevast naar één van mijn vier(!) favoriete podcasts? En waarom luister ik überhaupt vier podcasts over hetzelfde onderwerp? Waarom nam ik niet gewoon tien minuten per dag de tijd om even niets te doen?

Ik ontdekte dat momenten van stilte en vertraging niet alleen van essentieel belang zijn voor mijn eigen welzijn, maar ook voor de mensen om me heen. Het draait om het vinden van een balans tussen actie en rust, tussen doen en zijn. Deze bewustwording heeft me veel opgeleverd. Nu hoor ik weer de vogels fluiten tijdens het hardlopen, geniet ik van de (relatieve) stilte in de auto en gun ik mezelf soms tien minuten om gewoon uit het raam te staren. Hierdoor voel ik me opgeladen en ben ik beter in staat de rest van mijn drukke dag energiek door te komen. En sta ik meer open voor de mensen om mij heen.

Ik begon met het omarmen van het principe ‘worden wat we aanbieden’. Je hoeft niet meteen een week de wildernis in te trekken om tot deze inzichten te komen. Wat ik jou als leider gun zijn momenten waarop je de tijd en ruimte neemt om te reflecteren. Daarom hebben we ons aanbod op het gebied van Vitaal Leiderschap aangepast, zodat het gemakkelijker in te passen is in jouw (te?) drukke agenda. Ontdek hier meer over onze bouwstenen en ervaar vitaal leiderschap in jouw leven.

Meer weten over mijn trip of vitaal leiderschap? Stuur me gerust een bericht.