De Lifeguard 5: Waarom het belangrijk is bewust met je smartphone om te gaan en zo je sociale relaties te behouden


De telefoon is je beste vriend én afleider. Wat mij opvalt dat vrijwel overal iedereen veel op zijn of haar smartphone kijkt. Even niks te doen? De telefoon wordt gepakt. Ook als je wél wat te doen hebt. Tijdens etentjes met vrienden, in gesprek met klanten, tijdens een workshop; er is altijd wel iemand die op zijn of haar scherm staart.

In 2017 had 86% van de Nederlanders een smartphone. Dit kleine object heeft een enorme shift tot stand gebracht hoe we contact met elkaar hebben. Een onderzoek uit 2015 wijst uit dat 81% van de mensen 24/7 de telefoon aan heeft staan. Vier op de tien volwassenen checkt meteen hun telefoon als ze ‘s nachts wakker worden en 51% besteed ‘s morgens meer tijd aan het checken van mails en sociale media dan aan hun ontbijt.

Door de smartphone slapen we niet alleen minder, het heeft ook invloed op onze zakelijke en persoonlijke relaties. Helaas voornamelijk negatief. Volgens onderzoek van Baylor University in de V.S. blijkt dat mensen vaker ruzie hebben met hun geliefde door overmatig op het beeldscherm van de telefoon te kijken. Door overmatig telefoongebruik hebben mensen kwalitatief minder goede sociale interacties en zijn ze minder empathisch.

Hoe voorkom je nu dat je smartphone het contact met anderen in de weg staat? Deze vijf strategieën kunnen jou helpen.

1: Verkies face-to-face contact boven online interactie

De hoeveelheid tijd die we besteden aan digitale communicatie is aanzienlijk toegenomen sinds de release van de smartphone. We hebben elke dag maar een beperkte hoeveelheid tijd. Daarom pakken we snel de telefoon om te appen of mailen waardoor we minder persoonlijke tijd met anderen doorbrengen. Wist je dat dit op den duur negatieve invloed op ons leven kan hebben?

Het bouwen van sterke sociale relaties is één van de beste dingen die we kunnen doen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Face-to-face interactie vergroot ons positieve gevoel en verminderd negatieve gedachten.


2: Gebruik je telefoon niet als je met andere mensen bent

Om persoonlijke relaties te bouwen, is het belangrijk rekening te houden hoe je je smartphone gebruikt in het bijzijn van anderen. Herken je dit beeld? Je bent in gesprek en de ander kijkt ineens op zijn telefoon. Wat is het effect? Zoals je misschien hebt ervaren, kan het je contact verbreken, het gesprek blokkeren en je een onbestemd gevoel geven.

De meeste mensen zijn van mening dat het niet goed is om smartphones te gebruiken in een sociale setting . En 82% procent gelooft dat telefoongebruik een negatieve impact heeft op de relatie. Paradoxaal genoeg, blijven we het toch doen. Daardoor schaden we niet alleen relaties, we ervaren niet het moment zelf. Zo missen we goede gesprekken of mooie momenten.

Laat je telefoon dus in je zak of tas zitten bij een gesprek én zet het geluid uit.

3: Laat je smartphone je niet weerhouden een praatje met onbekenden te maken

Steeds meer onderzoek laat zien dat triviale interacties met vreemden, zoals een praatje met de cassière in een winkel of de barista bij de koffie keten – een grote rol spelen hoe sociaal verbonden we ons voelen. Hoe beïnvloed je telefoongebruik dit? Spontaan contact is er niet als je te pas en te onpas op het scherm kijkt.

Zo heb je minder aandacht voor je omgeving enn voor je het weet mis je een leuk gesprek met een onbekende. Tip: neem jezelf voor één praatje per dag te maken met iemand in de trein of op het werk. Gesprekken met vreemden geven voldoening, probeer het uit.

4: Laat je niet storen door de notificaties van je telefoon

Veel gedrag is onbewust. We reageren op impulsen uit onze omgeving en daar heeft de telefoon goed op ingespeeld. Voor je het weet ben je verslaafd aan je telefoon. Echt waar, het is een officiële mentale ziekte, genaamd ‘nomophobia’ ofwel ‘fear of being without a mobile phone’. Nu is het zo dat niet het apparaat zelf verslaafd maakt, maar de games, apps en online-wereld die ons verbindt.

Een tip: zet zoveel mogelijk push notificaties van bedrijven en apps uit. Je hoeft niet gestoord te worden door elk geluid dat binnenkomt om je laten weten dat je een whatsapp bericht krijgt. Veel notificaties zijn niet urgent, dus waarom daarvoor gestoord worden? 
Kies bewust welke notificatie voor jou belangrijk is om te krijgen, de rest kun je prima uitschakelen.

5: En als je dan wel online gaat: zorg dat je actief bent

We denken dat sociale media helpt contact met anderen te maken. Nu blijkt dat sociale verbinding creëren via telefoons of computers minder goed werkt dan aangenomen werd. Onze gevoelens van sociale verbinding zijn niet beter bij online communicatie dan bij helemaal geen communicatie.

Wij mensen zijn sociale wezens en hebben contact nodig. Dit kán online, als je kiest voor actieve deelname met anderen. Dus in plaats van alleen en passief op sociale media te surfen, kies voor interactie. Stel een vraag of neem deel aan een online gesprek. Onderzoek toont aan dat digitaal actief deelnemen beter is voor sociale relaties dan alleen mijn passief kijken.

Succes met het af en toe vrij nemen van technologie en geniet in de echte wereld!


Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen van Lifeguard? Meld je dan aan voor de 10-wekelijkse Lifeguard update!